Svet
11.01.2022. 10:44
Tanjug

Uprkos koroni

"Ne možemo ih sprečiti": Očekuje se oko milion hindu vernika na reci Gang

Indija koronavirus
Izvor: EPA / PIYAL ADHIKARY

Skoro milion hinduističkih vernika će se, kako se očekuje, okupiti na obalama reke Gang ovog petka i subote na obrednom kupanju, uprkos galopirajućim infekcijama kovida-19 širom Indije, izjavio je danas jedan neimenovani indijski zvaničnik za Rojters.

Indija je u poslednja 24 sata prijavila 168.063 nove infekcije kovida-19, što je za 20 puta više u odnosu na pre mesec dana.

Mnoge indijske države su najavile noćni policijski čas, dok je glavni grad Delhi uveo lokdaun tokom vikenda, zatvorio privatne kancelarije, kao i restorane i barove u pokušaju da obuzda širenje omikron soja.

Ali, desetine hiljada hodočasnika već su stigli do mesta godišnjeg rituala na reci Gang u istočnoj indijskoj državi Zapadni Bengal, gde je zabeležen najveći broj slučajeva posle indijske države Maharaštra na zapadu.

"Može biti između 800.000 do milion ljudi. Pokušavamo da implementiramo sve kovid protokole", rekao je za Rojters Bankim Čandra Hazra, ministar Zapadnog Bengala zadužen za organizaciju festivala poznatog kao "Gangasagar Mela".

"Takođe smo dogovorili prskanje svetom vodom iz dronova kako ne bi bilo gužve, ali sadhui (hinduistički vernici) su skloni tome da se potope. Ne možemo ih sprečiti", dodao je on.
 

Sličan veliki verski festival na severu Indije je prošle godine potpomogao u širenju delta soja koji je zarazio milione ljudi i ubio desetine hiljada.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako se Indija bori protiv moguće nestašice struje
Struja, električna energija

Energetska kriza

12.10.2021. 15:10

Kako se Indija bori protiv moguće nestašice struje

Indijsko Ministarstvo energetike je objavilo da je izdalo nalog najvećim proizvođačima električne energije u zemlji, državnom NTPC-u i korporaciji Damodar Vejel (DVC), da prestonici Delhi isporučuju svu električnu energiju koju imaju na raspolaganju zbog potencijalih nestašica.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
-1°C
26.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve