Svet
24.04.2022. 10:08

Volodimir Zelenski

"Ne plašim se sastanka sa Putinom"

Volodimir Zelenski
Izvor: Beta/AP / Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je rekao da bi da se sastane sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom "da bi se okončao rat".

"Mislim da će ko god da je započeo ovaj rat, moći i da ga okonča", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare priređenoj u podzemnoj stanici metroa u centru Kijeva, ponovivši da se "ne plaši da se sastane" s Putinom ako bi to dovelo do sporazum Rusije i Ukrajine o miru.

"Insistirao sam od početka na pregovorima s ruskim predsednikom", rekao je on. Dodao je: "Nije da to želim, nego moram s njim da se sastanem da bi se diplomatskim putem rešio ovaj sukob".

"U naše partnere imamo poverenja, ali nema nikakvog poverenja u Rusiju", rekao je Zelenski.
 

Ukrajinski predsednik je takođe upozorio da će Kijev odustati od pregovora s Moskvom ako ruska vojska ubije ukrajinske vojnike ukopane u ogromnom metalurškom kompleksu Azovstal u Marijupolju na jugoistoku Ukrajine.

"Ako naši ljudi budu ubijeni u Marijupolju i ako se organizuju lažni referendumi (o nezavisnosti) u Hersonskoj oblasti (na jugu), onda će se Ukrajina povući iz bilo kakvog pregovaračkog procesa", rekao je on.
 

Takođe je rekao da je "spreman" za "razmenu naših vojnika koji brane Marijupolj", i to u "bilo kojem formatu", da bi odatle izvukao "te ljude koji su u užasnoj situaciji, opkoljeni".

Zelenski je precizirao da je "poslednji kontakt" s vojnicima ukopanim u podzemnim hodnicima ogromne fabrike Azovstal imao "pre jednog sata".

"Danas je jedan od najtežih dana" od početka ruske opsade Marijupolja početkom marta, rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve