Svet
09.08.2023. 17:05
Beta/AP

Svetska banka rešila

Nema kredita zbog LGBT zakona

1
Izvor: Shutterstock

Svetska banka je saopštila da neće razmatrati nove kredite za Ugandu zbog zakona koji je tamo usvojen ranije ove godine, a usmeren je protiv homoseksualaca.

Svetska banka je poslala tim u Ugandu posle usvajanja zakona u maju i utvrdila da su neophodne dodatne mere kako bi se osiguralo da projekti budu usklađeni sa ekološkim i društvenim standardima banke.

"Nikakvo novo javno finansiranje Ugande neće biti predstavljeno našem odboru izvršnih direktora dok se ne testira efikasnost dodatnih mera. Naš cilj je da zaštitimo seksualne i rodne manjine od diskriminacije i isključenosti u projektima koje finansiramo. O ovim merama se trenutno razgovara sa vlastima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Svetske banke se navodi da uprkos najnovijoj odluci ona ostaje "posvećena pomaganju svim Uganđanima, bez izuzetka, da izbegnu siromaštvo, imaju pristup vitalnim uslugama i žive bolje".

Zakon protiv LGBT zajednice propisuje smrtnu kaznu za "tešku homoseksualnost" što su prema zakonu seksualni odnosi sa osobama zaraženim HIV-om, kao i maloletnicima i drugim kategorijama ugroženih osoba.

Homoseksualnost je kriminalizovana u više od 30 od 54 afričke zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Australiji rasformirana pedofilska mreža
1

Umešao se FBI

08.08.2023. 20:05

U Australiji rasformirana pedofilska mreža

Australijska policija saopštila je da je uspela da izvuče trinaestoro dece iz kandži razvijene pedofilske mreže koju je otkrila i rasformirala uz pomoć američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve