Svet
24.02.2024. 10:02
R.E.

"Ograničene količine"

Nemačka odobrila legalizaciju marihuane

nemacka marihuana kanabis
Izvor: Shutterstock

Nemački parlament je odobrio zakon kojim se liberalizuju državni zakoni o kanabisu, omogućivši tako da se u budućnosti dekriminalizuju ograničene količine marihuane i dozvoli da stanovništvo kupuje u rekreativne svrhe.

Zakon predviđa legalizaciju posedovanja do 25 grama marihuane od strane odraslih u rekreativne svrhe i omogućavanje pojedincima da sami uzgajaju do tri stabjlike biljke. Taj deo zakona trebalo bi da stupi na snagu 1. aprila.

Građanima Nemačke koji imaju 18 i više godina biće dozvoljeno da se pridruže neprofitnim "klubovima kanabisa" sa najviše 500 članova počev od 1. jula. Klubovima bi bilo dozvoljeno da uzgajaju kanabis za ličnu upotrebu njihovih članova.

Pojedinci bi mogli da kupuju do 25 grama dnevno, ili maksimalno 50 grama mesečno, a za mlađe od 21 godine taj broj je ograničen na 30 grama. Članstvo u više klubova ne bi bilo dozvoljeno. Troškovi klubova bi bili pokriveni članarinama, koje bi bile visoke u zavisnosti od toga koliko članovi koriste marihuanu.

Zakon propisuje zabranu reklamiranja ili sponzorisanja kanabisa, a klubovi i konzumacija neće biti dozvoljeni u neposrednoj blizini škola, igrališta i sportskih objekata. Procena uticaja zakona na zaštitu dece i omladine izvršiće se u roku od 18 meseci od stupanja na snagu zakona.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah je rekao da je plan vlade "borba protiv crnog tržišta" bolja zaštita mladih. On je doda su se dosadašnji zakoni u Nemačkoj pokazali kao neuspešni, sa porastom potrošnje i sve većim problemima sa kontaminiranim ili previše koncentrisanim kanabisom koji izaziva brojne zdraene probleme.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Francuska odlučila da zabrani sintetički kanabis
Francuska

Pitanje nedelja

16.05.2023. 07:05

Francuska odlučila da zabrani sintetički kanabis

Proizvodi zasnovani na heksahidrokanabinolu (HHC), molekulu dobijenom od kanabisa, koji je trenutno u slobodnoj prodaji u Francuskoj, verovatno će biti zabranjeni u roku od nekoliko nedelja, izjavio je ministar zdravlja Fransoa Bron (Francois Braun).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve