Svet
14.04.2022. 14:16
Beta

Rat u Ukrajini

Nemački predsednik nije dobrodošao u Kijev?!

Frank-Valtera Štajnmajera, 14. 4. 2020.
Izvor: EPA / CLEMENS BILAN

Dojče vele (DW) piše o zbrci na diplomatskom podijumu i kontradiktornim izjavama o otkazanoj poseti nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sada tvrdi da uopšte nije ni bilo zvaničnog zahteva za posetom, ali kako navodi DW, Nemačka politika to demantuje.

Poruka Kijeva da nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer nije dobrodošao izazvala je zaprepašćenje i ljutnju u Nemačkoj, navodi DW.

Bilo je komunikacije na više nivoa, kažu u nemačkim političkim krugovima, a i sam Štajnmajer je u nekoliko navrata bezuspešno pokušavao da na telefon dobije Zelenskog.

I jasno je da Štajnmajer nije bio dobrodošao - nemačkom ambasadoru u Kijevu to je u pisanom obliku preneo kabinet ukrajinskog predsednika, javljaju nemački mediji.

Kancelar Olaf Šolc je takođe kritikovao ukrajinsko odbijanje da primi Štajnmajer kao "pomalo iritantno". "Predsednik je hteo da ode u Ukrajinu", rekao je Šolc uz ocenu da bi bilo bolje da je Štajnmajer primljen.

Kancelar je u jednom intervjuu na novinarsko pitanje odgovorio da ne planira da u skoro vreme otputuje u Kijev. Kaže da je u bliskom kontaktu s ukrajinskim predsednikom Zelenskim, a i da je bio u Kijevu neposredno pre izbijanja rata.

Prvobitno je na inicijativu poljskog predsednika Andžeja Dude bila planirana zajednička solidarna poseta Štajnmajera sa šefovima država Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije.

Nakon što je nemački predsednik od ukrajinske strane proglašen nepoželjnim, ostala četvorica predsednika otputovali su u Kijev bez Štajnmajera. Zelenski je u Kijevu, nakon tog susreta izjavio da se tu radi o poseti predstavnika "četiri države koje su prijatelji Ukrajine".

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izrazila je žaljenje što Štajnmajer nije otputovao u Kijev.

"Razgovarali smo o tom putovanju i ja mislim da bi bilo dobro da je do toga došlo", rekla je političarka Zelenih.

Nemački ministar privrede i vicekancelar Robert Habek rekao je da "savezni predsednik jeste Nemačka".

"I zato je odbijanje predsednika Zelenskog u stvari odbijanje Nemačke", naglasio je Habek.

Ukrajinski ambasador u Berlinu Andrij Meljnik u međuvremenu je ponovo pozvao kancelara Šolca da poseti Kijev, naglašavajući da je on svakako dobrodošao i da bi se Zelenski tome radovao.

Ukrajinska želja je da prilikom te posete kancelar jasno obeća isporuku teškog naoružanja, piše DW.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko se razlikuju plate na istoku i na zapadu Nemačke
novčanik, novac, pare

Ujedinjeni, ali...

09.04.2022. 16:30

Koliko se razlikuju plate na istoku i na zapadu Nemačke

Nemačka se ujedinila pre više od 30 godina, ali plate su i dalje veće na zapadu nego na istoku države. Razlika se veoma sporo smanjuje, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve