Svet
01.11.2022. 08:51
Beta/AP

Amerika

Nensi Pelosi je bila meta napadača, hteo je da joj "polomi kolena"

1
Izvor: Beta/AP / Eric Risberg

Čovek koji je optužen za napad na Pola Pelosija, supruga predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, ispričao je policiji da je želeo da je otme i da joj "polomi kolena", saopštile su američke vlasti.

Dejvid Depejp, star 42 godine, upao je u kuću Pelosijevih u San Francisku u petak rano ujutro, i napao Pola Pelosija, dok je ovaj još spavao, piše u federalnom dokumentu koji je predat sudu.

Federalni tužioci podigli su optužnicu po dva osnova protiv Depejpa, a prema navodima policije, on je upao u kuću kroz stražnja vrata, naišao na Pola Pelosija (82), napao ga i izudarao ga čekićem po glavi, rukama i šakama, pa je ovaj zbog frakture lobanje morao na operaciju, a tokom napada, Depejp je vikao "Gde je Nensi?" 

Nensi Pelosi u tom trenutku nije bila u kući, već u Vašingtonu. Njen suprug je još u bolnici.

Federalna optužnica tereti Depejpa za uticanje, ometanje ili odmazdu protiv federalnog zvaničnika, kroz pretnje ili nanošenje povreda članu porodice, a tereti ga i za pokušaj otmice zvaničnika SAD kao odgovora na njegovo vršenje svojih službene gužnosti.

Očekuje se da sutra i okružni tužilac San Franciska podigne optužnicu po zakonima savezne države Kalifornije. 

Depejp je uhvaćen dok je tukao Pola Pelosija, koji je pre toga uspeo da alarmira policiju, a stavljen je u pritvor zbog osnovane sumnje da je pokušao ubistvo, da je zlostavljao staro lice i izvršio provalu.     

Okružni tužilac Bruk Dženkins odbacio je teorije zavere o trećem čoveku koje su se kovale u vezi sa napadom na Pola Pelosija i potvrdio da je na meti Depejpa, kada je provalio u kuću, zapravo bila Nensi Pelosi - jedna od najviših zvaničnica Demokratske stranke SAD.

"U vreme kada je osumnjičeni ušao u kuću Pelosijevih, on je, zapravo, tražio gospođu Pelosi", rekao je Dženkins i dodao da su u kući tada bila samo dva čoveka - Pol Pelosi i napadač - koji se nisu poznavali od ranije.

Na onim društvenim mrežama koje su naklonjene konzervativcima i ekstremnoj desnici, pa čak i među nekim liderima Republikanske stranke SAD, napad na supruga liderke demokrata naišao je na podsmeh i odbacivanje, a sve se dešava u toksičnoj političkoj klimi uoči tzv "midterms" izbora za Kongres.      

Za razliku od rodbine predsednika SAD, rodbina kongresnih lidera nema bezbednosnu zaštitu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pelosi narušava međunarodni mir i stabilnost"
11

Severna Koreja

06.08.2022. 10:33

"Pelosi narušava međunarodni mir i stabilnost"

Severna Koreja optužila je predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da narušava međunarodni mir i stabilnost, optuživši je da je podsticala antisevernokorejsko raspoloženje i izazvala bes Kine tokom azijske turneje.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve