Svet
23.05.2021. 14:05
Tanjug

Indija apeluje

"To nije indijski soj, to je B.1.617"

Koronavirus u indiji
Izvor: EPA / PIYAL ADHIKARY

Vlada Indije naložila je kompanijama društvenih medija da uklone sav sadržaj koji se odnosi na formulaciju "indijska varijanta" kovid-19.

Ministarstvo za informacione tehnologije saopštilo je da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) registrovala varijantu kao B.1.617 i da je svaka referenca na Indiju lažna, prenosi BBC.

Uputstvo kompanijama za društvene medije dato je u petak vladinim nalogom Ministarstva elektronike i informacione tehnologije. Dokument nije objavljen u javnosti, ali su je pribavile novinske agencije.

Od platformi je zatraženo da „odmah uklone sa svoje platforme sav sadržaj koji imenuje, odnosi se ili podrazumeva „indijsku varijantu „koronavirusa“, navodi BBC pozivajući se na indijske medije.

U tekstu uputstva se kaže da SZO „ni u jednom svom izveštaju nije povezala pojam ''indijska varijanta'' sa varijantom B.1.617 korona virusa“.

Jedan izvršni direktor društvenih medija rekao je Rojtersu da bi bilo izuzetno teško ukloniti sve reference na „indijsku varijantu“.

B.1.617, zaraznija varijanta, prvi put je otkrivena u Indiji prošle godine i proširila se na desetine zemalja. Određeni broj država strogo je ograničio dolaske iz Indije.

Geografski izrazi korišćeni su za opisivanje niza drugih varijanti, uključujući britansku i brazilsku.

Indijska vlada suočava se s kritikama zbog rukovođenja odgovorom na pandemiju kovid-19, a, kako BBC navodi, prošlog meseca izazvala je negativne reakcije nakon što je naložila Tviteru da ukloni postove koji kritikuju neke od njegovih akcija tokom pandemije.

Zemlja je teško pogođena novom varijantom od kraja marta i sada je na drugom mestu nakon SAD-a po ukupnim brojem infekcija, sa više od 26 miliona, prema istraživanju Univerziteta Džons Hopkins.

Smrtnih slučajeva povezanih s kovidom blizu je 300.000, što je iza SAD i Brazila, iako neki stručnjaci smatraju da bi taj broj u Indiji mogao biti znatno veći.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

AstraZeneka i Fajzer efikasno štite i od indijskog soja
Vakcina fajzer

Pokazalo istraživanje

23.05.2021. 11:34

AstraZeneka i Fajzer efikasno štite i od indijskog soja

Najnovije istraživanje Zdravstvenog zavoda Engleske pokazalo je da su vakcine kompanija Fajzer i AstraZeneka efikasne u zaštiti ljudi od indijskog soja koronavirusa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve