Svet
18.07.2021. 15:31
Tanjug

Janez Janša

"Nisam nacionalista nego patriota"

Janez Janša
Izvor: EPA/OLIVIER HOSLET

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da nije nacionalista ili populista, nego patriota koji voli svoju zemlju i da je zbog toga na meti kritika leve opozicije i nevladinih udruženja.

"Ako danas kažeš da si ponosan na Sloveniju, na svoj narod i njegove uspehe, brzo te proglase za nacionalistu ili barem populistu", rekao je Janša u razgovoru za katolicki Radio Ognjišce, prenosi Hina.

On je ocenio da takvom propagandom, kako je naveo, "leva nomenklatura" koja pre 30 godina nije bila za samostalnu Sloveniju radi sve kako bi izazvala nacionalne podele.

"Jer ljubav prema domovini je ono što nas ujedinjuje, bez patriotizma i privrženosti svom identitetu mali bi narodi postepeno nestali. S druge strane, slovenačka levica želi da podeli narod kako bi njime lakše manipulisala i lovila u mutnom", rekao je Janša.

Prema njegovom mišljenju, levica istrajava na stavu da je za njih bolje ako je stanje kada je reč o epidemiji lošije. Istakao je da je to je nedržavotvorna, kratkovida i bezumna politika i da je prvenstveno štetna za narod i državu.

Janša smatra da se u Sloveniji događa svojevrsni pokušaj oživljavanja levičarske ideologije, jer se slave vremena iz bivšeg režima koji je grubo kršio ljudska prava i slobode.

"A to je vrlo opasno u demokratiji koja je poput naše relativno mlada, pa stoga i ranjiva", rekao je Janša.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
25°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve