Svet
19.01.2021. 17:40
Tanjug

Njujorčani duguju više od milijardu dolara neplaćenih kirija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zakupci stanova u Njujorku duguju na ime neplaćenih stanarina tokom pandemije koronavirusa više od jedne milijarde dolara, pokazuju rezultati jednog istraživanja, piše Vol Strit Žurnal (WSJ).

Iznos ovog duga je najnovija potvrda da naknade za nezaposlenost i dosadašnji savezni paketi podsticaja nisu bili dovoljni za ublažavanje rastućeg finansijskog tereta neizmirenih kirija koji pritiska hiljade domaćinstava u ovoj metropoli, konstatuje list.

Organizacije koje zastupaju stanodavce i stanare snažno su lobirale za povećanje državne pomoći za stanarine tokom pandemije.

Istraživanje, koje je sprovela grupacija vlasnika stanova Program za unapređenje stanovanja (ĆIP), bilo je fokusirano na zgrade u Njujorku koje podležu gradskim zakonima o zakupu. Stanovi u tim zgradama čine oko polovine ukupnih stanova za iznajmljivanje u Njujorku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/KERIM OKTEN

U studiji je, na osnovu prikupljenih odgovora stanodavaca, procenjeno da čak 185.000 domaćinstava koja žive u ovim stanovima kasne više od dva meseca s plaćanjem stanarine, a prosečan dug premašuje 6.000 dolara.

DŽej Martin, izvršni direktor ĆIP-a, kaže da je dug za kirije u preostalim zgradama u Njujorku, koje nisu bile obihvaćene istraživanjem, verovatno isti ili veći, što znači da ukupan dug njujorških podstanara po svemu sudeći nadmašuje dve milijarde dolara.

U decembarskom korona federalnom paketu podrške, za Njujork je opredeljeno 1,3 milijarde dolara pomoći za rešavanje problema stanarina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve