Svet
31.03.2021. 13:06
Tanjug

Njujork 15. američka država koja je legalizovala marihuanu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poslanici u Kongresu države Njujork usvojili su zakon kojim se legalizuje upotreba marihuane za odrasle, čime je Njujork postao 15. američka savezna država koja je legalizovala tu droguu rekreativne svrhe.

Zakon je usvojen sa 40 glasova "za" i 23 "protiv".

Državni tužilac Njujorka Letiša Džejms izjavilaje nakon glasanja da je legalizacija marihuane imperativ krivičnog zakonodavstva i da je taj korak ključan ka pravednijem sistemu.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo rekao je da jedva čeka da potpiše zakon, prenosi Rojters.

"Njujork je kroz istoriju bio progresivan glavni grad ove države, a ovaj važan zakon nastavlja tim putem", istakao je Kuomo.

Odluku je pozdravila i grupa koja se zalaže za legalizaciju marihuane, NORML, koja je ukazala da se svake godine desetine hiljada Njujorčana hapse zbog lakih prekršaja u vezi sa tom drogom, a da je većina njih mlada, siromašna i obojene kože.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Administracija demokratskog guvernera Endrua Kuoma procenila je ranije bi legalizacija mogla državi doneti oko 350 miliona dolara godišnje.

Zakon omogućava rekreativnu prodaju marihuane odraslima starijim od 21 godine i uspostavlja postupak izdavanja dozvola za isporuku proizvoda od kanabisa kupcima.

Njujorčani će moći da uzgajaju do tri zrele i tri nezrele biljke za ličnu upotrebu.

Zakon će stupiti na snagu odmah, ali prodaja počinje tek za godinu i po do dve godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve