Svet
26.04.2023. 16:10
Beta

Incident

Norveška ljuta na Švedsku, a razlog - jedna raketa

1
Izvor: Beta / AP / John Raoux

Istraživačka raketa koju je lansirala Švedska pokvarila se i srušila na teritoriji Norveške koja je susedu potom uputila kritike što o tome nije zvanično obaveštena.

Raketa koju je u ponedeljak oko sedam ujutru lansirala Švedska svemirska korporacija (SSC) pokvarila se i pala 40 km dalje od mesta na kome je planirano, u opštini Malselv na severu Norveške, piše BBC.

Niko nije povređen niti je napravljena ikakva materijalna šteta jer je raketa pala 10 kilometara daleko od prvog naseljenog mesta u Norveškoj oko 15 kilometara od granice sa Švedskom.

SSC je saopštila da tehnologija za istraživanja, koja je raketa vršila na visini od 250 kilometara u bestežinskom stanju, nije oštećena i da je po nju otišla helikopterom.

Međutim, norveško Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije propisno obavešteno o tome da se raketa srušila na teritoriju te države, niti da je SSC helikopterom preuzela tehnologiju.

Ministarstvo je dodalo da ozbiljno shvata svaku neovlašćenu aktivnost unutar granica Norveške.

"Kada dođe do takvog kršenja granice, izuzetno je važno da odgovorni odmah obaveste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Raketa, poznata kao Teksus-58 (Texus-58), deo je evropskog programa koji je naručila Evropska svemirska agencija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Severna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu
severna Koreja

Upozorenje?

16.03.2023. 08:46

Severna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu

Severna Koreja testirala je interkontinentalnu balističku raketu samo nekoliko sati pred početak sastanka vođa Južne Koreje i Japana na samitu u Tokiju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve