Svet
06.02.2023. 04:10
Beta

Kina - SAD

Nova atrakcija za turiste - obaranje špijunskog balona (FOTO)

1
Izvor: Beta / Chad Fish / Chad Fish

Obaranje kineskog balona kojeg SAD smatraju špijunskim bila je atrakcija za turiste i građane na obali američke savezne države Južne Karoline, na plaži Mirtl Bič, javila je agencija AP.

Mnogi posmatrači koji su se zadesili na plaži bili su istovremeno zbunjeni i uznemirani, a neki su navijali.

Kako je javila agencija Frans pres, američki borbeni avion oborio je kineski balon koji je nekoliko dana leteo iznad SAD i čije prisustvo predstavlja "neprihvatljivo kršenje" američkog suvereniteta, izjavio je u subotu američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Balon je pogođen projektilom iz lovca F-22 nedaleko od Mirtl Biča, a obaranje balona je privuklo ne samo posmatrače na plaži već i ljude koji su bili udaljeniji, među kojima su bili turisti, mladi i penzioneri.

Neki su bili okupljeni na parkinzima hotela kako bi gledali lebdenje balona.

Veselo raspoloženje posmatrača je bacilo senku na ozbiljnost situacije. Lokalne vlasti su upozorile ljude da ne diraju krhotine i da umesto toga pozovu policiju.

1
Izvor: Beta / FR27582 AP / Chris Seward

Ostaci balona su se proširili na oko 11 kilometara i upali 14 metara u vodu, pliće nego što su zvaničnici očekivali. Prikupljanje ostataka nastavljeno je danas.

Američki predsednik Džozef Bajden (Jospeh Biden) rekao je u subotu uveče da je još u sredu naložio obaranje balona, ali je Pentagon morao da sačeka najbezbednije mesto za tu operaciju, kod američke obale.

1
Izvor: Beta / Jason Sellers

Američke vlasti smatraju da je to kineski špijunski balon, dok su kineske vlasti navele da je to balon za ispitivanje atmosferskih prilika koji je skrenuo sa svoje putanje.

1
Izvor: Beta / Brian Branch / Brian Branch
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
11°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve