Svet
23.04.2018. 12:20
Dojce Vele

NOVAC, KAVIJAR, SKUPI SATOVI, LUKSUZNI HOTELI: Evropski političari uzimali mito kako bi lobirali u korist Azerbejdžana?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Optužbe su teške: poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, među njima i nemački političari, navodno su iz Azerbejdžana dobijali mito - velike sume novca, ali i kavijar, skupe satove i tepihe.

Postoji snažna sumnja da je više sadašnjih i bivših članova parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja bi zapravo trebalo da se bori i protiv korupcije, primalo mito u obliku novca i poklona kako bi lobirali u korist Azerbejdžana.

To piše u obimnom izveštaju na 200 stranica koji je predstavljen u Strazburu, sedištu Saveta Evrope. Sačinilo ga je troje nezavisnih stručnjaka: dvoje bivših sudija Evropskog suda za ljudska prava, Nikolas Braca i Elizabet Fura, i Žan-Luj Brugije, jedan od najpoznatijih istražnih sudija u Francuskoj, piše Dojče vele.

U izveštaju se teško tereti bivši poslanik Bundestaga Eduard Lintner (CSU), koji je od 1999. do 2010. godine član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope: Lintner je bio „ključni lobista" Azerbejdžana. Između 2012. i 2014. godine on je navodno iz Bakua, preko tri fiktivne firme sa sedištem u Velikoj Britaniji, primio ukupno skoro 820.000 evra.

On je medijima rekao da je taj novac dobio od nevladine organizacije Asocijacija za razvoj civilnog društva u Azerbejdžanu.

Upadljiva podrška Azerbejdžanu

U fokusu istražitelja je i poslanica Bundestaga Karin Štrenc (CDU) za koju se pretpostavlja da je takođe zaobilaznim putem dobijala novac iz zemlje na Kaspijskom moru. Nju optužuju da je prekršila kodeks ponašanja time što je prećutala sukob interesa pre nego što je učestvovala u posmatračkoj misiji na izborima u Azerbejdžanu.

Štrenc je radila za Lintnerovu konsultantsku firmu „Line M-Trade", koja je za novac lobirala za Azerbejdžan. Dok je bila u Strazburu ova političarka, koja je u međuvremenu istupila iz Parlamentarne skupštine SE, upadljvo se zalagala za Azerbejdžan.

Autori studije su u Strazburu izjavili da su, uprkos brojnim pozivima, Lintner i Štrenc odbili da se lično izjasne o optužbama na njihov račun.

Ćuti i italijanski hrišćanski demokrata Luka Volonte - takode ključna figura u aferi. Državno tužilaštvo Milana je krajem 2016. protiv Volontea pokrenulo istragu na osnovu optužbi za korupciju i pranje novca te je tako na videlo izašao ceo skandal u Savetu Evrope. Radilo se o mitu iz Azerbejdžana u iznosu od skoro 2,4 miliona evra. Taj novac je stigao istim putem kao Lintnerov mito.

Na meti se našao čak i bivši predsednik Parlamentarne skupštine SE, Pedro Agramunt. Postoje snažne sumnje da je i on bio uključen u korupciju.

Kavijar diplomatija

Prema istražiteljima, od ulaska u Savet Evrope 2001, bivša sovjetska republika bogata naftom je stvorila pravu mrežu simpatizera - između ostalog zahvaljujući velikodušnim darovima. Govori se o kavijaru, skupim satovima i tepisima, ali i boravcima u luksuznim hotelima. Na taj način je autokratski Azerbajdžan uspeo da spreči kritičke izveštaje o izborima ili stanju ljudskih prava.

U Savetu Evrope ima ukupno 47 zemalja, uključujući sve zemlje EU, ali i zemalja kao što su Rusija i Turska. Parlamentarna Skupština SE se sastaje nekoliko puta godišnje i između ostalog ima pravo da šalje posmatračke misije na izbore.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with rain
17°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve