Svet
18.05.2024. 22:43
BETA-AP

Erupcija nasilja

Novi sukobi u Libiji: Jedna osoba poginula, ima ranjenih, zatvorene škole...

1
Izvor: BETA/AP / Mohammad Zaatari

U sukobima između različitih paravojnih trupa na zapadu Libije poginuo je najmanje jedan civil dok je 22 ranjeno, škole su zatvorene, a izvestan broj civila evakuisan, saopštili su lokalni zvaničnici.

Najnovija erupcija nasilja izbila je rano u subotu u gradu Zavija, 40 kilometara zapadno od prestonice Tripolija, saopštili su zdravstveni zvaničnici. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su se sukobi smirili do sredine dana, zahvaljujući plemenskim starešinama u gradu.

Libijski Crveni polumesec, koji je pomogao u evakuaciji zarobljenih ljudi, apelovao je na sve sukobljene strane da otvore bezbedne koridore za preostale stanovnike u oblasti u kojoj traju sukobi.

Strane u sukobu su, u savezu sa vladom premijera Abdula Hamida Deibaha, čije je sedište u glavnom gradu Tripoliju. Portparol Deibahove vlade nije odgovorio na zahtev za komentar.

Do sukoba je došlo nakon što su bezbednosne službe pronašle tri mladića i jednu ženu mrtve u gradu. Okolnosti njihovog ubistva takođe nisu jasne.

Borbe su najnoviji talas nasilja koji je potresao zapadnu Libiju, koju kontroliše niz samostalnih milicija u savezu sa Deibahovom vladom. U avgustu prošle godine, tokom 24-časovnih borbi između rivalskih paravojski u Tripoliju, poginulo je najmanje 45 ljudi.

Ta severnoafrička zemlja bogata naftom razorena je stalnim sukobima otkako je pobuna koju je podržao NATO zbacila i ubila dugogodišnjeg autoritarnog vladara Moamera Gadafija 2011. godine.

Libija je već godinama podeljena između rivalskih administracija na istoku i zapadu, od kojih je svaka podržavana uz pomoć paravojski i stranih vlada. Zemljom sada upravljaju Debahina vlada u Tripoliju i vlada premijera Osame Hamada u istočnoj Libiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve