Svet
30.09.2021. 10:53
Tanjug

Teroristički napad

Novi Zeland zatvorio još jednu zakonsku "rupu"

Džasinda Ardern
Izvor: AAP/STUFF POOL / ROBERT KITCHIN / POOL

Novi Zeland je usvojio novi zakon o bezbednosti koji zabranjuje pripreme za terorističke napade, zatvarajući tako zakonsku "rupu" otkrivenu nakon što je ovog meseca u supermarketu u Oklandu sedam ljudi izbodeno i ranjeno.

"Priroda terorizma se promenila. Širom sveta ima više usamljenih aktera nego većih organizovanih grupa", izjavio je novozelandski ministar pravde Kris Fafoj, a prenosi agencija Rojters.

Ova mera, prema njegovim rečima, usklađuje bezbednosne zakone Novog Zelanda sa većinom drugih zemalja i daje policiji ovlašćenje za ulazak, pretraživanje i nadzor bez naloga u sklopu nastojanja da spreči planiranje i pripremu terorističkih akata.

Džasinda Ardern
Izvor: AAP/STUFF POOL / ROBERT KITCHIN / POOL

Usred pojačanog straha od terorističkih napada "vukova samotnjaka", Novi Zeland je radio na poboljšanju svojih zakona, ali je nakon napada u Oklandu i napadača koji je bio inspirisan Islamskom državom, progurao kroz parlament novi zakon.

Napadač iz Oklanda je bio Atil Mohamed Samsuden, 32-godišnji državljanin Šri Lanke, kojeg je policija ubila ubrzo nakon što je izveo napad. On je u julu izašao iz zatvora gde je proveo oko tri godine.

Novozelandska premijerka DŽasinda Ardern je izjavila da je Samsudena inspirisala militantna grupa Islamska država da pokrene napad.

Vlasti su prošle godine bezuspešno pokušale da ga optuže za teroristička dela nakon što je kupio lovački nož i pošto su kod njega pronađeni video zapisi Islamske države.

Međutim, sudija je presudio da Samsuden nije prekršio tadašnje novozelandske zakone o terorizmu. Pušten je na slobodu i stavljen je pod 24-časovni policijski nadzor.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
21.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve