Svet
23.12.2021. 15:09
R.E./Tanjug

Godišnja konferencija

O čemu su Putin i novinari pričali četiri sata

Vladimir Putin, 23.12.2021.
Izvor: AP / Alexander Zemlianichenko

Velika godišnja konferencija za novinare predsednika Rusije Vladimira Putina je završena, a trajala je ukupno 3 sata i 56 minuta.

Putin je na konferenciji odgovorio na 55 pitanja, javlja RIA Novosti.

Ruski predsednik je, na kraju konferencije, čestitao svima predstojeću Novu godinu i napustio salu.

Događaj je održan u izložbenom centru Manjež u Moskvi, a ove godine je za njega bilo akreditovano 507 predstavnika raznih publikacija i TV kanala, uključujući strane i regionalne.

Prošle godine, konferencija za novinare je trajala četiri sata i 29 minuta, a Putin je odgovorio na 60 pitanja. Tada je, zbog pandemije, dogadaj održan u onlajn formatu, a predsednik je sa medijima komunicirao putem video-linka.

KORONA

Na samom početku konferencije Putin se osvrnuo na borbu protiv korona virusa, rekavši da se se „ova borba nastavlja“ i da su „opasnosti od širenja omikrona poznate".

Vladimir Putin, 23.12.2021.
Izvor: AP / Alexander Zemlianichenko

NATO

Osim o koroni, predsednik Putin je govorio i o odnosu Rusije i NATO i poručio je da "nije Rusija ta koja je stvorila pretnje drugim zemljama“.

"Da li smo se mi približili granicama Sjedinjenih Država ili Britanije? Oni su se približili našima. A sada kažu da će Ukrajina biti članica NATO-a. Kao posledica toga, pojaviće se njihovi sistemi naoružanja", objasnio je Putin u odgovoru na pitanje dopisnika "Skaj njuza" u vezi s tim koje garancije Rusija može da pruži povodom nenapadanja Ukrajine ili bilo koje druge suverene države.

"Tražite neke garancije od mene, ali vi ste ti koji morate dati garancije. To morate učiniti odmah, sada, a ne da pričate o tome decenijama", izjavio je Putin.

Kako navodi Rojters, Putin je rekao da je NATO "prevario" Rusiju sa pet talasa ekspanzije od perioda Hladnog rata i da su SAD sada "na pragu" Rusije sa svojim projektilima.

KINA

Putin je takođe najavio da Rusija i Kina zajednički razvijaju visokotehnološko oružje dok ostvaruju saradnju u oblasti bezbednosti.

"Sarađujemo sa Kinom u oblasti bezbednosti. Oružane snage Kine su opremljene najnaprednijim sistemima naoružanja", izjavio je Putin.

"Čak zajedno razvijamo i određene vrste visokotehnološkog oružja. Sarađujemo u sferama svemira i proizvodnje aviona i helikoptera", izjavio je ruski predsednik.

Putin je pohvalio rusko-kineske strateške veze kao faktor stabilizacije na globalnoj sceni.

"Ovo je potpuno sveobuhvatno strateško partnerstvo, koje je bez presedana u istoriji, barem između Rusije i Kine. Svakodnevno aktivan rad je povoljan i za Kineze i za Ruse, i ostaje ozbiljan stabilizacijski faktor u međunarodnoj areni", zaključio je Putin.

Vladimir Putin, 23.12.2021.
Izvor: AP / Alexander Zemlianichenko

EKONOMIJA

Govoreći o ekonomiji, predsednik Rusije je izjavio da je u periodu januar-oktobar 2021. ruski bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 4,6 posto i da se očekuje da će godišnja stopa rasta iznositi 4,5 procenata.

Industrijska proizvodnja, prema njegovim rečima, beleži rast po stopi od 5,0 odsto, pri čemu je prerađivačka industrija porasla 5,2 procenta.

"Naša žetva žitarica je nešto niža nego prošle godine, zbog vremenskih prilika. Prošle godine je iznosila 133,5 miliona tona, a sada dostiže 123 miliona tona. Ali, i ovo je veoma dobar rezultat, koji će nam omogućiiti ne samo da obezbedimo sebe, već i da održimo naš vrlo značajan izvozni potencijal“, rekao je Putin.

Ulaganja u osnovna sredstva su, dodao je, na kraju novembru bila povećana za 7,6 posto. "Generalno očekuje se da će biti veća za 6,0 odsto u ovoj godini. Prošle godine su pala za 1,4 odsto“, naveo je ruski predsednik.

Putin je takođe rekao da se ruska ekonomija pokazala fleksibilnijom i spremnijom za pandemijske šokove od mnogih drugih zemalja.

Istakao je da su međunarodne devizne rezerve Rusije imale inkrementalni rast u 2021. godini, i da su porasle sa 595 milijardi dolara na sadašnjih 625,5 milijardi, dodajući da je rast zabeležio i suvereni Fond nacionalnog bogatstva na 185,2 milijarde dolara.

Ruski lider je naveo da je stopa nezaposlenosti u zemlji, koja je pre izbijanja korone iznosila 4,6-4,7 posto pala ispod nivoa pre pandemije i da iznosi 4,3 odsto, ali bi do kraja godine mogla da poraste na 4,4 procenta zbog teškoća sa kojima se suočava tržište rada.

Putin je pomenuo i da je stambena izgradnja u zemlji ove godine "dostigla rekordan nivo od 90 miliona kvadratnih metara prvi put u modernoj istoriji Rusije“.

Konstatovao je, takođe, da je ruski budžet socijalno orijentisan, iznoseći podatak da se se „oko 1,5-1,7 biliona rubalja (između 20,3 i 23 milijarde dolara) troši na zdravstvenu zaštitu.

Šef ruskle države je naveo da stručnjaci procenjuju realni rast prihoda građana u ovoj godini na 3,5 odsto u proseku.

Vladimir Putin, 23.12.2021.
Izvor: AP / Alexander Zemlianichenko

Putin je pohvalio Ministarstvo finansija i centralnu banku Rusije, ocenjujući da je aktuelna politiku ruskih finansijskih vlasti kao „zlatni standard“ jer obim kreditiranja ne opada, uprkos povećanju reherentne kamate Banke Rusije.

"Povećanje kamata predstavlja pretnju da ograniči rast. Moramo da obezbedimo rast iznad globalnog nivoa od 3,0-4,0 posto u bliskoj budućnosti, čak od 4,4 do 4,5 odsto. To bi bilo lepo. Povećanje kamatnih stopa smanjuje tu mogućnost. Ali, mi to još ne beležimo, jer obim kreditiranja ne opada, pošto finansijski kapacitet bankarskog sistema raste“, rekao je on, dodajući da su ruske finansijske vlasti za sada pronašle "zlatni standard".

Prema njegovim rečima, bez povećanja ključne kamatne stope ruske centralne banke, situacija Rusiji bi mogla da bude slična "kao u Turskoj".

"Znam da realni sektor nije zadovoljan zbog povećanja stope, ali bez toga bismo mogli da budemo u situaciju sličnoj onoj u Turskoj“, rekao je Putin i zaključio da bi to bio "ozbiljan problem".

UKRAJINA

Naravno da se ruski predsednik na svojoj redovnoj godišnjoj konferenciji, 17. po redu, osvrnuo i na odnos sa Ukrajinom. 

"Ukrajina možda priprema novu vojnu operaciju u Donbasu u trenutku kada zapadne zemlje unapred pozivaju Rusiju da se ne meša u sukob koji se odvija, izjavio je.

Ruski lider je podsetio da su ukrajinske vlasti već dva puta pokušale da pokrenu ofanzivu u Donbasu, koja se, kako tvrdi, završila potpuno neuspešno za Kijev, prenosi ruska agencija TASS.

"Imamo utisak da oni, možda, spremaju i treću vojnu operaciju i unapred nas upozoravaju da se ne mešamo, da ne branimo ove ljude (stanovništvo Donbasa), i da će, ako se umešamo i branimo ih, uslediti nove sankcije. Ovo je prvi scenario na koji moramo da reagujemo", poručio je Putin.

Drugi scenario, prema njegovim rečima, uključuje generalno stvaranje "anti-Rusije" na teritoriji Ukrajine "uz stalno upumpavanje naprednog naoružanja i ispiranje mozda stanovništva".

Putin je poručio i da zvanični Kijev ne sprovodi sporazume iz Minska, koji su, kako tvrdi, jedini mogući način za rešavanje sukoba u Donbasu.

Ruski predsednik navodi da je nemoguće imati dobre odnose sa aktuelnom ukrajinskom vladom, jer je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, kako tvrdi, došao pod uticaj "radikalnih snaga".

"Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se našao pod uticajem radikalnih elemenata po dolasku na vlast", izjavio je Putin.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin: Ako nam se NATO približi...
Vladimir Putin 13.12.2021.

Napeto

21.12.2021. 22:05

Putin: Ako nam se NATO približi...

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je širenje NATO na istok posledica euforije posle pobede u Hladnom ratu i pogrešne procene.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve