Svet
02.04.2024. 21:38
Beta/Ap

Logično...

O čemu su razgovarali Bajden i Si Đinping

1
Izvor: Beta/Pool The New York Times / Doug Mills

Predsednici SAD i Kine, Džozef Bajden (Joseph Biden) i Si Đinping razgovarali su o Tajvanu, veštačkoj inteligenciji i bezbednosnim pitanjima, u telefonskom razgovoru koji treba da pokaže povratak redovnom dijalogu dve sile.

To je bio njihov prvi telefonski razgovor od novembarskog samita u Kaliforniji kada je došlo do obnavljanja veza vojske dve zemlje i obećanja o poboljšanju saradnje na zaustavljanju protoka smrtonosnog fentanila iz Kine.

Poziv je usledio pre najavljene posete u četvrtak Kini, američke ministarke finansija Dženet Jelen (Janet Yellen). U narednim nedeljama je planirana i poseta šefa američke diplomatije Entonija Blinkena (Anthony).

Bajden se zalažio za trajni dijalog na svim nivoima vlasti, verujući da je to ključno za održavanje konkurencije dve ogromne ekonomije i nuklearnih sila od zaoštravanja tenzija.

Predsednici su razgovarali o Tajvanu uoči inauguracije izabranog predsednika tog ostrva Lai Čing Tea u maju. Lai je obećao da će sačuvati de fakto nezavisnost Tajvana od Kine.

Bajden je potvrdio dugogodišnju politiku SAD - "Jedna Kina" ali je ponovio da se SAD protive bilo kakvim sredstvima prinude da se Tajvan stavi pod kontrolu Pekinga. Kina smatra Tajvan unutrašnjim pitanjem i energično protestuje zbog podrške SAD tom ostrvu.

Bajden je u razgovoru sa Sijem zatražio da Kina da učini više kako bi ispunila svoje obaveze da zaustavi protok ilegalnih narkotika i spreči njihov izvoz. Obećanje je dato na samitu u Kaliforniji prošle godine.

Američki predsednik je upozorio Sija na mešanja u predsedničke izbore u SAD zakazane ove godine u novembru, kao i na kontinuirane zlonamerne sajber napade na američku infrastrukturu.

Bajden je izrazio zabrinutost u vezi sa ljudskim pravima u Kini, uključujući novi restriktivni zakon o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga i tretman Kine prema manjinskim grupama. Bajden je pomenuo i težak položaj Amerikanaca zatočenih u Kini ili kojima je zabranjeno da napuste Kinu.

Predsednik SAD je govorio i o vezama Kine i Rusije, koja želi da obnovi svoju industriju dok napreduje sa svojom invazijom na Ukrajinu.

Bajden je takođe pozvao Peking da iskoristi svoj uticaj na Severnu Koreju kako bi obuzdao izolovanu i nestalnu nuklearnu zemlju.

Američki predsednik je izrazio zabrinutost zbog kineske "nepoštene ekonomske prakse", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve