Svet
03.04.2024. 08:52
Beta-AFP

"Ne šalim se"

Od Bocvane Nemačkoj - 20.000 slonova!

Slonovi
Izvor: Shutterstock

Predsednik Bocvane Mokgvitsi Masisi zapretio je Nemačkoj da će joj preseliti do 20.000 slonova, nezadovoljan što Berlin kritikuje lov na slonove i izvoz trofeja koje njegova zemlja, prema njegovim rečima, praktikuje da bi regulisala broj tih životinja.

Masisi je za nemački list Bild rekao da se ne šali da želi da preseli 20.000 slonova.

"Želeli bismo da damo ovaj poklon Nemačkoj", rekao je Masisi i dodao da "neće prihvatiti nikakvo odbijanje".

Bocvana, zemlja bez izlaza na more u južnoj Africi, dom je najveće populacije slonova na svetu, oko 130.000, sa kojima je kohabitacija često teška, rekao je predsednik, koji je pomenuo napade na ljude, sela i useve.

Kritike nemačkog ministarstva za životnu sredinu predvođenog ekolozima odnose se na trofeje za lov na slonove za bogate zapadne klijente.

Ministarstvo je ranije ove godine navelo mogućnost strožeg ograničavanja uvoza tih trofeja zbog problema krivolova.

"Unutar Evropske unije vodimo razgovore sa ciljem da se zahtev za uvozne dozvole proširi na druge lovačke trofeje zaštićenih životinja", rekla je za AFP neimenovana portparolka nemačkog ministarstva.

Kako je Nemačka jedan od najvećih uvoznika lovačkih trofeja u EU, ona ima "posebnu odgovornost" u tom pogledu, dodala je portparolka.

Što se tiče "poklona" koji je predvideo predsednik Masisi, nemačko ministarstvo je navelo da "Bocvana još nije uspostavila kontakt" na tu temu.

Bocvana je 2019. ukinula potpunu zabranu lova, uvedenu pet godina ranije kako bi preokrenula pad populacije slonova i drugih vrsta. To je izazvalo nezadovoljstvo zaštitnika životne sredine.

Komercijalni lov je takođe važan izvor lokalnog prihoda.

Od tada, Bocvana svake godine odlučuje o kvoti životinja koje se mogu loviti. Prošle godine zemlja je takođe ponudila 8.000 slonova Angoli i 500 Mozambiku 2022. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve