Svet
27.12.2022. 12:31
Beta/AP

Ujedinjene nacije

Odakle su izbeglice koje su došle u Indoneziju - pitanje je sad

1
Izvor: Beta/AP / Rahmat Mirza

Ujedinjene nacije istražuju odakle je više od 100 Rohindža izbeglica koji su pronađeni na plaži u najsevernijoj indonežanskoj provinciji Aceh nakon što su proveli više nedelja na moru, a u utorak su upozorile da će verovatno stići još ljudi.

Na video snimcima vide se iscrpljeni i dehidrirdani ljudi koji su na indonežansku plažu stigli drvenim čamcem.

Najmanje 185 muškaraca, žena i dece iskrcalo se na plažu Ujong Pie u Muara Tigi, selu u okrugu Pidie u Ačeu, rekao je šef lokalne policije Fauzi.

"Veoma su slabi zbog dehidracije i iscrpljenosti nakon više nedelja na moru", rekao je Fauzi.
 

Muhamed Rafki Sjukri iz Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice rekao je da će biti obezbeđeni prevodioci kako bi razgovarali sa izbeglicama i saznali da li su oni deo grupe od 190 Rohindža za koje je UN ranije izvestio da plutaju Andamanskim moremu malom čamcu već mesec dana.

1
Izvor: Beta/AP / Rahmat Mirza

Nije jasno odakle pronađena grupa putuje niti da li je deo grupe od 190 izbeglica Rohinža, ali je jedan migranata koji govori malajski rekao da su na moru proveli više od mesec dana.

Više od 700.000 muslimana Rohinža pobeglo je iz Mjanmara u kome je većinsko stanovništvo budističko, u izbegličke kampove u Bangladešu od avgusta 2017, kada je mjanmarska vojska pokrenula operaciju čišćenja kao odgovor na napade pobunjeničke grupe.

Grupe Rohinža pokušavaju napuste prepune kampove u Bangladešu i otputuju morem u druge većinski muslimanske zemlje u regionu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve