Svet
17.06.2023. 18:25
Marko R. Petrović

Silvio Berluskoni

Odlazak pionira populizma

Berluskoni
Izvor: ANSA / GUIDO MONTANI

Evropska visoka politika teško da će u skorije vreme dobiti tako koloritnu osobu poput nedavno preminulog Silvija Berluskonija, čoveka koji je, pored ostalog, ostao zapamćen kao najdugovečniji premijer Italije u periodu posle Drugog svetskog rata.

Mnogo više, međutim, pamtiće ga po seks-skandalima, bunga-bunga žurkama, kao nekadašnjeg pevača/zabavljača na kruzerima, najbogatijeg čoveka Italije, vlasnika televizijske stanice i fudbalskog kluba AC Milan. Iznad svega, bio je figura veća od života koja je polarizovala moderno italijansko društvo i politiku kao malo ko pre njega.

O njegovom liku i delu dobro svedočenje predstavlja tekst koji je o njemu napisala Alesandra Rizo, danas pomoćnica urednika "Skaj njuza“, a svojevremeno dopisnica AP-a iz Rima: "Zaglibljen u seks-skandal, Silvio Berluskoni je 2010. održao večeru u jednom otmenom rimskom hotelu kako bi šarmirao novinare – ali se trudio da to odigra direktno: ’Svi ste pozvani u bunga-bunga!’, rekao nam je prkosno. Onda je usledio podmukli osmeh. ’Ali biste se razočarali.’“

Kada je reč o zabavi, Berluskoni, medijski mogul koji je postao premijer, zalizane kose i tena narandžastog od vremena provedenog u solarijumu i potamnjivača kože, retko kad je i retko koga je razočarao. Kada je reč o politici i vladavini, međutim, razočarao je mnoge u svojoj zemlji.

Pa, ipak, nakon što je, godinu dana posle pomenute večere, sišao sa vlasti da se na nju više nikad ne vrati, ovaj magnat iz Milana ostavio je iza sebe trajno političko nasleđe, ali što je još važnije – i liderski vakuum, koji ni više od decenije posle toga još niko u Italiji nije popunio.

Berluskoni i ONI... (FOTO)

Ko ga sve (ni)je voleo

1

Ko ga sve (ni)je voleo

13.06.2023. 08:20

Berluskoni i ONI... (FOTO)

Foto

Povrh svega, on je bio osoba veća od samog života, koja je polarizovala moderno italijansko društvo i politiku kao niko pre njega. A sve to je sam sumirao kada je jednom prilikom rekao: „Polovina Italijana me mrzi, a druga polovina me obožava!“

Konzervativni premijer, pionir u populizmu koji se u drugim državama primio dugo nakon što je on sišao sa vlasti, koristeći bogatstvo, slavu i žestoku retoriku da ugrabi vlast, baš kao što je to godinama kasnije u Americi uradio Donald Tramp.

Poštu Berluskoniju koji je umro u ponedeljak u 86. godini, a sahranjen je u sredu u Milanu, odali su i njegovi poštovaoci, ali i kritičari.

Umro je u bolnici „San Rafael“ u Milanu gde je šest nedelja proveo lečeći se od infekcije pluća povezane sa hroničnom mijelomonocitnom leukemijom.

Berluskoni je živeo raskošno, bez zadrške. Koristio je medijsku imperiju da bi se družio sa poznatim ličnostima i da bi održavao političku karijeru. Dva puta se razvodio, a često je viđan sa damama koje su i po nekoliko decenija mlađe od njega.

"Većina Italijana, u dubini duše, volela bi da bude poput mene i u meni i mom ponašanju vide sebe“, rekao je jednom prilikom.

Berluskoni je iskoristio vakuum stvoren korupcionaškim skandalima početkom ’90-ih, koji su zbrisali celu generaciju političara, kako bi ušao u politiku.

Njegovi kritičari kažu da je, zapravo, samo želeo da zaštiti svoje poslovne interese, koje su prethodno štitili upravo političari koji su zbog skandala skinuti sa vlasti.

U njemu su videli pretnju za demokratiju, opasnog čoveka koji je stekao političku i medijsku moć nezamislivu za jednu zapadnu zemlju.

Sam sebe je prozvao "izabranim“ da sačuva Italiju i spase je od komunista.

I izazvao je divljenje kod obožavalaca koji su prihvatili njegov stav da je sve moguće, jednostavan govor i raskid sa tradicionalnim političkim establišmentom.

U zemlji koja tradicionalno ne veruje svojim političarima on je bio autsajder koji je Italijanima obećao san ili "novo ekonomsko čudo“, kako je glasio njegov prvi izborni slogan.

Iznova i iznova Italijani su mu verovali. Bio je premijer punih devet godina u tri navrata između 1994. i 2011. godine, duže nego bilo ko posle Drugog svetskog rata.

Na vrhuncu moći, preplanuli Berluskoni – koji se u poodmaklim godinama podvrgao estetskim hirurškim zahvatima i čija je kosa bila gusta zahvaljujući transplantaciji – bio je markantna i harizmatična ličnost koja je prkosila svim sumnjama koje bi ga sprečile da se stalno vraća na vlast.

Uspeh u životu je, kako je sam rekao, dugovao trima stvarima: "Radu, radu i radu.“

Ali isto tako bio je i čovek spreman da zabavi publiku, koji je voleo šale i žurke, nije se libio da s vremena na vreme zapeva u klubovima, hvaleći se često svojim uspehom kod žena.

Na kraju je, ipak, posramljen podneo ostavku 2011. godine, oslabljen „bunga-bunga“ skandalima i skrhan razmerama dužničke krize u Evropi.

Ciao, Silvio (FOTO)

Poslednji pozdravi

1

Poslednji pozdravi

12.06.2023. 18:11

Ciao, Silvio (FOTO)

Foto

U međuvremenu nije mu nedostajalo gafova, seksističkih komentara i rasističkih opaski.

Tek izabranog Baraka Obamu opisao je kao „mladog, zgodnog i preplanulog“. Objavljeno je kako je koristio vulgarne izraze da bi opisao Angelu Merkel kao seksualno neprivlačnu – a jednom ju je na samitu EU ostavio da ga čeka dok je on telefonirao. Jednog nemačkog političara uporedio je sa čuvarom u koncentracionom logoru, a rekao je i da je „bolje voleti lepe devojke nego biti gej“.

Pa, ipak, doneo je i kontroverznu odluku, kojoj se protivila većina Italijana, da se priključi Džordžu Bušu i Toniju Bleru u invaziji na Irak 2003. godine.

Bio je domaćin Moameru Gadafiju i njegovoj sviti, blizak saveznik Vladimira Putina kojeg je ugostio u svojoj vili na Sardiniji.

Čak i nakon ruske invazije na Ukrajinu žestoko se borio da se ne distancira od Putina, govoreći kako rata ne bi bilo da je Volodimir Zelenski „prestao sa napadima na dve nezavisne republike u Donbasu“, dodavši kako je „veoma, veoma negativno“ ocenio ukrajinskog lidera, sa kojim se ne bi sreo da je još na mestu premijera Italije.

Godinama je Berluskoni uspevao da preživi skandale koji bi, inače, okončali karijere nekim drugim političarima – optužbe za sukob interesa, tvrdnje o korupciji, čak i suđenja za kriminal.

Osuđen je zbog poreske prevare, a potom i za plaćanje maloletnicama za seks i zloupotrebu moći u sklopu seks-skandala, ali je ta presuda naknadno poništena.

Na kraju, uvukao je Italiju u jezivi seks-skandal i skandal kasnih noćnih „bunga-bunga“ žurki koje su nanele neprocenjivu štetu međunarodnom ugledu zemlje, koju su ismevali širom sveta. Između 2009. i 2010. godine, dok je bio premijer, italijanske novine bile su pune pikantnih detalja o žurkama na kojima je bilo mnogo mladih žena.

Sve je počelo otkrićem da je prisustvovao rođendanskoj proslavi jedne 18-godišnjakinje koja ga je zvala "Tatica“. Nastavljeno je pričama o eskort damama visoke klase, optužbama za plaćanje maloletnicama za seks, kao i devojkama obučenim u kostime „seksi Deda Mrazica“ i plesom oko šipke za Berluskonija i njegove prijatelje.

U jednom od slučajeva, 17-godišnja Marokanka s nadimkom Rubi Rubakuri (Rubi Kradljivica Srca) puštena je iz policijskog pritvora posle Berluskonijeve intervencije, dok su njegovi saveznici u parlamentu objašnjavali kako se verovalo da je ona nećaka pokojnog egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.

Berluskoni je oduvek smatrao da su „bunga-bunga“ zabave samo „elegantne večeri“ na kojima se ništa neukusno nije dešavalo.

"Zabave su bile elegantne i dostojanstvene. Sobe su bile pune gostiju i konobara“, rekao je novinarima koje je okupio u jednom rimskom hotelu aprila 2010. godine.

"Mogli smo čak sve i da snimamo kamerom. Nije bilo šta da se krije“, dodao je.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Anćeloti se oprostio od Berluskonija: "Hvala predsedniče"
Berluskoni i Anćeloti

Trener Real Madrida

12.06.2023. 14:57

Anćeloti se oprostio od Berluskonija: "Hvala predsedniče"

Italijanski stručnjak i trener Real Madrida Karlo Anćeloti izrazio je "beskrajnu zahvalnost" Silviju Berluskoniju, nakon smrti bivšeg predsednika Milana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve