Svet
04.08.2022. 07:28
Beta

Senat SAD

Odobreno pristupanje Finske i Šveske u NATO

Senate Finland Sweden NATO
Izvor: Beta / AP / J. Scott Applewhite

Senat Sjedinjenih Američkih Država, koji broji 100 mesta, odobrio je pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije proširenje 30-članog saveza od 1990-ih, do kojeg dolazi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u podržalo je 95 članova Senata u jeku vojne kampanje koju Rusija duže od pet meseci vodi protiv susedne Ukrajine, prenosi Glas Amerike.

Predsednik SAD Džozef Bajden, čvrsti zagovornik podrške Ukrajini, zalaže se za što skoriji prijem dve države sa severa Evrope u zapadni vojno-politički savez.

Većina demokrata i republikanaca izrazila je snažnu podršku proširenju Alijanse. U julu je Odbor za spoljne poslove Senata podržao članstvo Finske i Švedske.

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO kao reakciju na rusku invaziju u Ukrajini. Rusija je, sa druge strane, obe države upozorila na moguće posledice članstva u Alijansi.

Trideset članica NATO-a potpisalo je protokol o pristupanju Finske i Švedske, koji će im omogućiti pridruživanje kada parlamenti zemalja članica ratifikuju odluku.

Taj proces mogao bi potrajati godinu dana – a po njegovom okončanju Finska i Švedska će biti zaštićene klauzulom o odbrani – prema kojoj je napad na jednu članicu napad na sve.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin o ulasku Finske i Švedske NATO
nato, finska, švedska

Nove tenzije

30.06.2022. 10:35

Putin o ulasku Finske i Švedske NATO

Rusija nije zabrinuta zbog mogućeg pridruživanja Finske i Švedske NATO-u, ali će odgovoriti istom merom u slučaju da alijansa rasporedi svoju vojnu infrastrukturu u ovim zemljama, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa liderima Centralne Azije u Turkmenistanu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve