Svet
02.11.2023. 11:57
R.E.

Oluja

"Kiran" je paralisao zapadnu Evropu: Oluja nosi sve pred sobom

1
Izvor: Beta/PA / Ben Birchall

Više od milion domova ostalo je bez struje, otkazani su letovi, zatvorene su škole, jedna osoba je poginula... Sve su to posledice jake oluje "Kiran" koja je pogodila zapadnu Evropu.

Vetar koji je dostigao maksimalnu brzinu od 193 kilometara na sat obarao je stabla, nosio krovove, a više od milion Francuza ostavio bez struje.

Za sada je poznato da je jedna osoba poginula. Reč je o vozaču kamiona koji je poginuo kada je stablo palo na njegovo vozilo, saopštio je francuski ministar saobraćaja Klemen Bo.  

1
Izvor: Beta/PA / Gareth Fuller

Najveću štetu pretrpela je Bretanja, region u kojem je oštećeno više od 780.000 domova, saopštio je francuski distributer električne energije, a prenosi Frans 24

Meteorolozi su najavili da će se tokom dana oluja pomeriti ka unutrašnjosti, a u trideset jednom francuskom departmanu na snazi je narandžasti meteo-alarm. U pojedinim oblastima duž Atlantika očekuju se talasi visine od osam do deset metara, a u Parizu je na snazi upozorenje na jak vetar. Očekuje se da će u Francuskoj do petka ujutru biti obustavljen saobraćaj sa više aerodroma širom zemlje, kao i železničke linije.

Ništa bolja situacija nije ni u Engleskoj gde je na stotine škola zatvoreno zbog jake oluje i kiše. Izdata su žuta, narandžasta i crvena vremenska upozorenja, koja ukazuju na potencijalni rizik po život i imovinu. 

1
Izvor: Beta/PA / Gareth Fuller

Zbog situacije u Francuskoj i Engleskoj, Holandija je otkazala na desetine letova jer se očekuje da će "Kiran" sledeće pogoditi ovu državu, a procenjuje se da će udari vetra biti do 110 kilometara na sat

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poplave Grčku koštaju BASNOSLOVNO!
1

Tuga.

16.09.2023. 17:05

Poplave Grčku koštaju BASNOSLOVNO!

Jabuke su bile skoro zrele za berbu kada su najgore oluje u poslednjih više od jednog veka pre nedelju dana pogodile Tesaliju, grčku žitnicu i centar druge poljoprivredne proizvodnje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve