Svet
21.05.2022. 12:08
Beta

Premijer Mađarske

Orban: Ako ne uspemo da obezbedimo hleb za sve...

Viktor Orban
Izvor: Hungarian PM's Press Office/MTI / Zoltan Fischer HANDOUT

Premijer Madjarske Viktor Orban izjavio je u Novom Sadu da će Evropa imati tešku zimu, kako je rekao, "težu nego što mnogi misle".

"Imaćemo tešku zimu, rat u Ukrajini nas dovodi u tešku situaciju. Srbiji je teško jer nije članica EU, a nama je teško jer jesmo članica EU", rekao je Orban na otvaranju novosadskog Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Ocenio je da su Mađarska i Srbija "bezbedne, bilo da se radi o prirodnom gasu ili poljoprivredi", navodeći da je posebno značajna bila odluka da se iz grčkih luka obezbedi železnička transportna linija preko Srbije i Mađarske za Evropu.

"Sve nas interesuje isto pitanje: da li će biti goriva, ako će ga biti – po kojoj ceni, da li ćemo biti sposobni da obezbedimo potrebe naših građana", kazao je Orban.
Viktor Orban
Izvor: Hungarian PM's Press Office/MTI / Zoltan Fischer HANDOUT
 

Dodao je da su heroji u pandemiji koronavirusa bili lekari, a da će u aktuelnoj ekonomskoj krizi poljoprivrednici biti heroji, jer će od njih zavisiti da li će biti hleba na stolu, da li će biti gladi.

"Ako ne uspemo da obezbedimo hleb za sve, onda će ogromne mase krenuti ka Evropi, i to će biti ljudi koji žele da prežive. Ta migracija neće imati obzira ni prema Srbiji ni prema Mađarskoj, nego će nas pregaziti. Ako želimo to da izbegnemo, moramo obezbediti hranu tim ljudima", rekao je madjarski premijer.

Kritikovao je sankcije koje EU uvodi Rusiji i ocenio da su one "ravne atomskoj bombi" pošto po njegovim rečima, mogu da dovedu do gladi i do pojave mase migranata na granici.

"Moramo prvo da mislimo o tome da nahranimo naš narod i sve ljude na svetu", kazao je Orban.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija ima dovoljno hrane"
Pšenica

Agroekonomski analitičar

17.05.2022. 09:49

"Srbija ima dovoljno hrane"

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin ocenio je da Srbija ima dovoljno hrane i da je ubeđen da neće biti praznih rafova i nestašica.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
14°C
10.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve