Svet
13.05.2022. 10:15
Marko R. Petrović

O Mađarskoj i moru

Orban je počeo da nervira i Hrvate

Viktor Orban 12.5.2022.
Izvor: Beta / AP / Petr David Josek

Svi znaju za onaj stari fazon – koga briga što Mađarska ima mornaricu, a nema more. E, pa, izgleda da je briga mađarskog premijera.

Viktor Orban, "nevaljali evropski dečko“ kako ga zovu, često nervira vrh evropske administracije u Briselu. Bilo da je reč o donošenju zakona koje EU ocenjuje kao nedemokratske i diskriminatorne, bilo da je reč o blokiranju donošenja odluke o embargu na uvoz ruske nafte.

Sada je, međutim, mađarski premijer prešao i na komšije – Hrvate. Bar, kada je o nerviranju reč. Povod je, opet, bila ruska nafta, a govoreći o tome u jednom radio-intervjuu prošle nedelje, Orban je rekao: "Oni koji imaju luke i more mogu dovoziti naftu tankerima. Da nam nisu uzeli luku, i mi bismo isto to mogli da radimo.“

Time je, zapravo, ukazao na činjenicu da je dalmatinska obala, danas deo Hrvatske, nekada bila u sastavu Ugarske, kao sastavnog dela Austrougarske monarhije.

Hrvatska se našla prozvanom posle ove Orbanove izjave pa je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova saopštilo da "osuđuje bilo kakve pretenzije prema susednim državama“ i istovremeno pozvalo mađarskog ambasadora u Zagrebu na razgovor.

Orban: Loš dečak Evrope

Iz Mađarske s ljubavlju

Viktor Orban, 20. 7. 2021.

Iz Mađarske s ljubavlju

21.07.2021. 08:05

Orban: Loš dečak Evrope

Mađarski državni sekretar za informisanje Tamaš Mencer odgovorio im je da je premijer Viktor Orban, pominjući "oduzeto more“, govorio o "istorijskoj činjenici“ i da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u toj izjavi "nešto pogrešno shvatilo“.

"Nadam se da kod naših hrvatskih prijatelja neće preovladati medijska histerija i da ćemo moći da nastavimo da radimo u interesu razvoja naše saradnje“, dodao je mađarski zvaničnik.

Na toj je liniji i izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je i sam sklon davanju kontroverznih izjava.

"Orban je jedan živopisan karakter kojeg sam ja kritikovao, a premijer Andrej Plenković ga je branio. On je premijer susedne, prijateljske zemlje. Te njegove sitne palanačke opsesije sa obalom deo su njegovog repertoara, on nije opasnost za Hrvatsku... Ja to ne bih ozbiljno shvatao“, rekao je Milanović, prenosi hrvatski "Indeks“.
 

S druge strane, potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da će "vrlo odlučno odbaciti svaku aluziju na bilo kakve teritorijalne pretenzije prema hrvatskom području“.

"Tu niko ne može da računa na drugačiji stav Hrvatske. Siguran sam da su Mađari primili tu poruku. Hrvatska je nezavisna država i štiti svoju teritoriju i suverenitet te nikome neće, pa ni kroz prigodne izjave, dopustiti da to koristi u ne znam kakve svrhe. To proći neće“, rekao je Božinović.

Stav sličan njegovom imao je i Karlo Resler, poslanik iz Hrvatske u Evropskom parlamentu. On je iz Brisela za hrvatski N1 rekao da je neophodna "jasna, odlučna i odgovorna reakcija“ Hrvatske.

"Jadranska obala i Rijeka su hrvatske i tako će i ostati. Slažem se da ovo nije bio prvi put. Podsetiću da Fides već neko vreme ne sedi u Evropskoj narodnoj partiji. Susedne smo zemlje i za većinu toga imamo korektne odnose. Bez obzira na sve to, kada se govori o našoj teritoriji, takve stvari ne možemo uzimati u obzir i moramo se odlučno usprotiviti tome“, rekao je Resler.

I hrvatski mediji osuli su paljbu po Orbanu, ocenjujući kako je mađarski premijer "više puta indirektno izražavao težnje za teritorijom Hrvatske“. A portal "Indeks“ kao primer navodi i fotografiju iz 2019. godine, kada je Orban držao sastanak predsedništva svoje partije Fides ispod, kako je navedeno, "uokvirene karte istorijske Mađarske, koja obuhvata i veliki deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije“.

Moguće je, ipak, da su se Hrvati malo preračunali u reakcijama jer je malo verovatno da Mađarska zaista ima teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj. Naročito ne do Dalmacije. Ali, kako kaže narod, svako se češe tamo gde ga svrbi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Viktor Orban - mađarski trn u briselskom oku
Viktor Orban 7.4.2022.

Ubedljiva pobeda

08.04.2022. 09:10

Viktor Orban - mađarski trn u briselskom oku

Viktor Orban nastaviće da ljuti i nervira svoje kolege iz Evropske unije i u naredne četiri godine. Suprotno mnogim očekivanjima i, ispostavilo se, vrlo smelim predviđanjima, nedeljni izbori u Mađarskoj nisu nimalo ličili na politički triler.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve