Svet
23.04.2022. 00:07
Beta-AFP

Vatikan

Otkazan susret pape i patrijarha Kirila

Papa Franja
Izvor: Beta/AP / Alessandra Tarantino

Katolički poglavar papa Franja otkrio je da je za juni bio predviđen njegov sastanak sa ruskim patrijarhom Kirilom, ali da je morao da bude otkazan, jer bi mogao da "stvori konfuziju" u sadašnjem kontekstu.

To je trebalo da bude njihov drugi susret posle istorijskog sastanka 2016. 

U razgovoru za argentinski dnevnik La Nasion (La Nacion), papa je dao uveravanja da su njegovi odnosi sa patrijarhom Kirilom "vrlo dobri" i rekao da žali što je "Vatikan morao da otkaže drugi sastanak sa patrijarhom Kirilom, koji je predviđen za jun u Jerusalimu".

"Međutim naša diplomatija je ocenila da bi sastanak udvoje u vom trenutku mogao da donese mnogo konfuzije", rekao je papa u očiglednoj aluziji na rat u Ukrajini.

Papa i patrijarh su imali istorijski susret u februaru 2016. na Kubi, prvi susret poglavara dve velike hrišćanske crkve u gotovo hiljadu godina i važan korak ka približavanju Vatikana i ruskih pravoslavaca.

Medjutim od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara vodje dve crkve imaju dijametralno suprotne stavove, navodi agencija Frans pres.

Papa Franja ponavlja pozive za mir, osudjuje užasnu svirepost u Ukrajini.

Patrijarh Kiril, koji je saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, branio je vojnu operaciju i još sredinom aprila pozvao je na okupljanje oko vlasti da bi se borilo protiv "spoljnih i unutrašnjih neprijatelja" Rusije.

Sredinom marta poglavari dve crkve imali su video razgovor o ratu u Ukrajini tokom koga su izrazili želju za "pravedan mir", prema Moskovskoj patrijaršiji. Ali takodje je tom prilikom papa ukazao da crkva ne treba da "koristi jezik politike", prema saopštenju Vatikana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa o ratu: Za ovo nema opravdanja
Papa Franja

"Gnusni rat"

20.03.2022. 21:05

Papa o ratu: Za ovo nema opravdanja

Papa Franja osudio je, kako je rekao "gnusni rat" koji se vodi u Ukrajini, navodeći da svaki dan donosi nove užase, u "besmislenom masakru".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve