Svet
11.05.2018. 16:04
Kristina Kecman

Otvorena nova solarna elektrana u Japanu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nova japanska solarna elektrana "Natori solarni put" (Natori Solar Way), izgrađena je u gradu Natoriju, prefekture Mijagi, gde se još uvek narod oporavlja od štete koju su načinili zemljotres i cunami iz 2011. godine. Solarna elektrana izgrađena je na prostoru nekadašnje Škole za agrikulturu, koja je kao i većina objekata bila potpuno uništena u katastrofi pre sedam godina.
Iako će se sva proizvedena energija prodavati lokalnoj elektrodistributivnoj mreži, japanci sa ponosom izjavljuju da će "Natori solarni put" napajati 7700 kuća, kao i veća preduzeća i fabrike u okolini grada, budući da je nominalna snaga ove elektrane 26, 3 MW. Zanimljivo je napomenuti da se najveća elektrana ovog tipa takođe nalazi u Japanu, na ostrvu Kjušu, i da je njena snaga 70 MW, pa napaja oko 22 000 domaćinstava od 2013. godine, kada je i otvorena.

Nova solarna elektrana je inače rezultat strategijskog plana koji je razvila japanska vlada 2011. godine, kako bi ulagala u neškodljive i obnovljive energetske resurse, i procenjuje se da će zahvaljujući pametnoj upotrebi solarnih ploča, Japan uspeti da smanji ne samo finansijske izdatke, već i da neutrališe ekološko zagađenje, koje zbog čestih nepogoda i katastrofa, večno preti ovoj ostrvskoj zemlji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve