Svet
20.08.2022. 06:48
R.E.

Crna Gora

Pala vlada Dritana Abazovića

Zastava Crne Gore
Izvor: Shutterstock

Nakon celodnevne rasprave u skupštini Crne Gore, u petak, 50 poslanika glasao je za smenu vlade, a samo jedan je bio protiv.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i koalicije "Crno na bijelo", kao i poslanik Demosa Miodrag Lekić.

Rasprava o poverenju vladi trajala je duže od 12 sati, a inicijativa za smenu vlade došla je od strane 36 poslanika iz sledećih stranaka: DPS, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca, a samo nekoliko sati nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Predlog su pored poslanika DF-a podneli i Pokret za promjene, Demokrate, Demos, Prava i Ujedinjena Crna Gora.

U svom završnom izlaganju premijer Crne Gore Drizan Abazović rekao je da ova dešavanje ne vidi kao negativnst već kao doprinos pomirenju, kao i da se nada će uskoro biti konstituisana nova vlada i da će predsednik nekome od aktuelne većine dati mandat da sastavi kabinet.

Pre toga Abazović je dao inicijativa za rekonstrukciju vlade  partijama pobednicama izbora 2020 godine, koju je poslanik Demokarata Momo Koprivica u raspravi o poverenju Vladi, ocenio "pamflet" u kojem nema "ništa novo i konkretno".

Inicijativu o rekonstrukciji vlade potpisalo je devet poslanika Abazovićeve koalicije okupljenje oko Ure i SNP, članice manjinske Vlade.

Učešće u rekonstruisanoj Vladi inicijatori su ponudili svim političkim partijama u Skupštini, osim predlagačima rasprave o poverenju Vladi.

Koprivica je takođe rekao da njegova partija "neće ulaziti u bilo kakve kombinacije sa DPS-om u vezi sa vršenjem vlasti" ali je dodao i da su Demokrate spremne na formiranje Vlade sastavljene od partija pobednica izbora 2020. godine iza koje bi stao 41 poslanik.

Tokom rasprave u parlamentu Koprivica je naveo da se u slučaju da se izglasa nepoverenje Vladi, kao što se potom i desilo, ona nastavlja rad u tehničkom mandatu do izbora nove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve