Svet
20.01.2021. 15:41
Tanjug

PAPA: Svi da potpišu Sporazum o zabrani nuklearnog oružja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Papa Franja pozvao je danas sve države da se pridruže Sporazumu Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog oružja, rekavši da je takva zabrana preko potrebna za očuvanje mira u svetu danas.

"Snažno podstičem sve države i sve ljude da odlučno rade na promovisanju uslova neophodnih za svet bez nuklearnog oružja, doprinoseći tako unapređenju mira i multilateralne saradnje, koje su čovečanstvu danas toliko potrebne", rekao je papa Franja , pominjući sporazum tokom svog redovnog nedeljnog obraćanja, prenosi Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Tokom posete Nagasakiju 2019. godine , jednom od dva jedina grada pogođena atomskim bombama u istoriji, papa je rekao da je samo posedovanje nuklearnog oružja, čak i u svrhu odvraćanja, bilo "izopačeno" i "neodbranjivo".

Međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja stupa na snagu u petak, a do sada ga je ratifikovalo 86 država, a pokrenut je na inicijativu Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja (ICA), koja je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i druge nuklearne sile nisu potpisale sporazum i bojkotovale su pregovore koji su doveli do njega, navodi agencija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve