Svet
21.07.2021. 20:05
Tanjug

Italija

Pedijatri preporučuju vakcinaciju dece i mladih

vakcine
Izvor: AAP / DANIEL POCKETT

Udruženje italijanskih pedijatara (SIP) preporučuje anti-kovid vakcinaciju svih mladih i dece od 12 do 18 godina. Pored toga dali su odgovore na najčešća pitanja roditelja.

Pedijatri za 18-godišnjake preporučuju vakcinu Fajzer/Biontek, a o opravdanosti imunizacije mladih "Modernom" objaviće svoje mišljenje narednih dana.

Prema preporuci pedijatara i deca koja su alergična mogu biti imunizirana, a oni koji su predhodno imali alergijske reakcije, treba da ostanu, nakon primanja leka, na posmatranju 60 minuta.

Mladi koji su eventualno alergični na komponente koje sadrži vakcina, treba da budu vakcinisani tek nakon konsultacije sa alergologom i da imunizaciju obave u bolnici.

Vakcine
Izvor: "

Pedijatri preporučuju vakcinaciju i deci koja boluju od celijakije, jer dosadašnja istraživanja ne pokazuju da za njih postoje kolateralne pojave nakon imunizacije.

Što se tiče maloletnika koji su nakon prve doze vakcinacije imali pedijatrijski miokarditis ili perikarditis (upalni srčani problemi), drugu dozu leka mogu da prime tek nakon što ozdrave i nakon mišljenja i odobrenja specialiste.

Italijanski pedijatri ne preporučuju uzimanje paracetamola pre vakcinacije, već kao i drugi lekovi protiv upala mogu se uzeti nakon imunizacije.

Prema misljenju pedijatara, mladi i deca treba da se vakcinišu, iako je dosadašnji razvoj pandemije pokazao da su maloletnici manje pogođeni infekcijom.

Ipak, utvrđeno je da oni mogu biti “rezervoar” bolesti koja se posle širi na odrasle, a kod mladih koji su preboleli kovid19 utvrdzena su teška bubrežna i multi-sistemska oštećenja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Đerlek: Uveo bih obaveznu vakcinaciju za sve građane
Vakcine

"Da se ja pitam"

20.07.2021. 10:03

Đerlek: Uveo bih obaveznu vakcinaciju za sve građane

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da će država ovih dana da izađe s paketom novih mera za stimulaciju vakcinisanja, kao i da je on lično za obaveznu vakcinaciju svih.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve