Svet
01.07.2021. 17:00
Tanjug

Putovanja u EU

Počela primena digitalnih sertifikata - šta to tačno znači

korona pasoš, putovanje, pasoš
Izvor: Shutterstock

U Evropskoj uniji je počela primena digitalnih kovid sertifikata, koji bi trebalo da olakšaju kretanje putnika unutar granica Unija.

U Briselu navode da su sve zemlje članice EU tehnički spremne za povezivanje na zajednički sistem prepoznavanja sertifikata, kao i da su sve, sem Irske, u situaciji da izdaju nova zdravstvena dokumeta.

Novi kovid sertifikati su dostupni u digitalnoj ili papirnoj formi i sadrže bar jednu od tri vrste informacija - o vakcinaciji protiv Kovid-19, posedovanju antitela nakon oporavka od bolesti, i testiranju bilo da je u pitanju PCR ili antigen test.

Sertifikati se u ovom trenutku izdaju se za građane zemlja članica EU, Švajcarske, Lihtenštajna, Islanda i Norveške, a mogu ih dobiti i građani trećih zemalja koji imaju pravo boravka ili putovanja u EU.

U Evropskoj komisiji za Tanjug kažu da su u kontaktima sa Srbijom oko međusobnog priznavanja sertifikata, ali da će za to biti potrebno "dodatno vreme".

"Evropska komsija je predložila da se digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u EU. Vremenom trebalo bi da evropski zeleni sertifikati postanu interoperabilni sa standardim na međunarodnom nivou. U srednjem roku trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU", kaže evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.

On naglašava da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira da li one odobrene od strane Evropske agencije za lekove ili ne, a da su zemlje članice dužne da prihvate samo vakcine koje su odbrene na EU nivou, a "slobodne da prihvate i sve druge vakcine".

U Briselu naglašavaju da digitalni sertifikati nisu "pasoši o vakcinaciji" i da ne zamenjuju putna dokumenta, a da će biti suspendovani kada SZO označi kraj pandemije.

"Kada pandemija bude iza nas neće biti potrebe za sertifikatima, ali će se instrument koji sada uvodimo zadržati u slučaju da bude morao da bude reaktiviran zbog nove pandemije", navode u Briselu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
23.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve