Svet
25.02.2020. 14:17
Tanjug

POČEO PROCES ZA IZRUČENJE ASANŽA: "Postoji rizik da počini samoubistvo"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američka vlada je na sudu u Londonu započela postupak traženja izručenja Džulijana Asanža iz Velike Britanije, tvrdeći da osnivač Vikiliksa nije šampion slobode govora, već običan zločinac koji je svojim tajnim delovanjem ugrozio mnoge živote.

Vlasti SAD žele da sude Asanžu zbog optužbi za špijunažu sa maksimalnom kaznom od 175 godina zatvora, zbog objavljivanja stotina hiljada tajnih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša iz 2010. godine.

Asanž tvrdi da se ponašao kao novinar koji ima pravo na zaštitu na osnovu prvog amandmana američkog ustava, preneo je AP.

Advokat Džejms Livajs, koji predstavlja američku vladu, rekao je za dokumente Vikiliksa iz 2010. godine da su jedno od najvećih curenja tajnih podataka u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

"Izveštavanje ili novinarstvo nije izgovor za kriminalne radnje ili dozvolu za kršenje običnih krivičnih zakona'', rekao je on.

Desetine Asanžovih pristalica protestovalo je ispred suda, dok je okružni sudija Vanesa Bereitser počela sa saslušanjem.

Asanž (48) je bio u sudnici u Vulvič kraun kortu, a doveden je iz zatvora Belmarš, koji se nalazi u komšiluku, u kojem je zatvoren već 10 meseci.

Pred pauzu za ručak, Asanž se požalio da ima problema da se koncentriše i da buka ispred suda nije od pomoći.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald rekao je da Asanž ne treba da bude izručen SAD, jer neće imati fer suđenje i da bi postojao rizik da počini samoubistvo, preneo je Rojters.

On je rekao je da bi izručenje Asanža izložilo nehumanom i ponižavajućem postupanju neproporcionalnom kaznom i zatvorskim uslovima. Ficdžerald je rekao da je zahtev za izručenje motivisan politikom, a ne bilo kojim istinskim zločinom.

Rekao je i da bi bilo nepravedno i surovo izručiti ga zbog njegovog mentalnog stanja i rizika od samoubistva.

Novinarske organizacije i grupe za zaštitu ljudskih prava, uključujući Amnesti internešenal i Reportere bez granica, navode da optužbe protiv Asanža postavljaju užasan presedan za slobodu štampe.

Ukoliko se sud složi da Asanž bude izručen, završnu reč će imati britanska vlada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve