Svet
04.06.2023. 14:05
Beta/AFP

Poremetio saobraćaj

Mini incident u Sueckom kanalu...

Tanker
Izvor: EPA / JIM LO SCALZO

Tanker koji prevozi naftu pokvario se u Sueckom kanalu, u delu sa jednim prolazom, i na kratko poremetio saobraćaj u ovom globalnom plovnom putu, javile su egipatske vlasti.

Brod "Sivigor" koji plovi pod zastavom Malte imao je mehanički kvar na 12. kilometru kanala, rekao je Džordž Safvat portparol za egipatsku Upravu Sueckog kanala.

Tanker je bio deo severnog konvoja koji prolazi kroz kanal iz Sredozemlja ka Crvenom moru, rekao je on.

Šef Uprave Sueckog kanala Osama Rabei je u telefonskom intervjuu za lokalnu televiziju rekao da se tanker pokvario u delu plovnog puta sa jednim prolazom, i zaustavio prolaz osam plovila iza njega.

Posle nekoliko sati rekao je da su tri tegljača izvukla brod do dela plovnog puta sa dva prolaza na 17. kilometru kanala i da plovidba kanalom ponovo normalno funkcioniše.

Nasukana globalizacija

Drama u Sueckom kanalu

Brod

Drama u Sueckom kanalu

13.04.2021. 17:03

Nasukana globalizacija

Brod "Seavigour" je napravljen 2016. i dug je 274 metara i 48,63 metara širok, prema službi za praćenje plovila MarineTraffic.

Današnji incident najnoviji je slučaj da blokade plovila u tom važnom plovnom putu. Više brodova se nasukalo ili pokvarilo u Sueckom kanalu poslednjih godina.

Bila su dva slučaja zaglavljenih brodova u maju i martu, a oba su deblokirana posle samo nekoliko sati.

U martu 2021. godine veliki kontejner brod "Ever Given" koji je plovio pod panamskom zastavom udario je u obalu u delu kanala sa jednim prolazom, i blokirao je prolaz šest dana i poremetio globalnu trgovinu.

Kanal koji je otvoren 1869. pruža važnu vezu za prevoz nafte, prirodnog gasa i drugog tereta. Oko 10 odsto svetske trgovine prolazi kroz kanal koji je takođe važan izvor deviza za egipatsku vladu.

Prema Upravi Sueckog kanala prošle godine je kroz ovaj plovni put prošao 23.851 brod u poređenju sa 2021. kada ih je prošlo 20.649. Prihod od kanala dostigao je 2022. godine osam mlijardi dolara, najviše u istoriji tog plovnog puta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve