Svet
15.01.2024. 15:55
BEta/Ap

Veliki protest

Berlin je pod blokadom (FOTO)

1
Izvor: AP / Ebrahim Noroozi

Više od 10.000 ljudi, sa hiljadama traktora i kamiona, blokiralo je aveniju koja vodi do berlinske Brandenburške kapije, što predstavlja kulminaciju jednonedeljnih demonstracija protiv viših poreza za poljoprivrednike.

Vozila, koja su preko noći stigla iz cele Nemačke, parkirana su duž protestne rute, a hiljade umotanih u nemačke zastave nosile su transparente sa natpisom "Bez poljoprivrednika nema budućnosti" i drugim, navodi agencija Rojters.

Glavna berlinska avenija danas je bila zatvorena zbog protesta, i nekoliko autobuskih i tramvajskih linija nije saobraćalo. Na demonstracijama je patroliralo oko 1.300 policajaca.

Protestima je izvršen veliki pritisak na koaliciju kancelara Olafa Šolca, koji nastoji da dovede budžet u red i da obuzda desničarske grupe.

Broj učesnika protesta porastao je kao odgovor na vladinu odluku da postepeno ukine poreske olakšice na dizel gorivo za poljoprivrednike, u pokušaju da uravnoteži budžet za 2024. godinu, nakon što su njeni planovi potrošnje osujećeni odlukom Ustavnog suda u novembru.

Suočena sa žestokom reakcijom, vlada je već pristala da ne ukida poreske olakšice na nova poljoprivredna vozila i da za nekoliko godina produži ukidanje subvencija za dizel za poljoprivrednike.

Ali poljoprivrednici, glasno podržani od opozicionih konzervativaca i krajnje desnice, kažu da to nije dovoljno i dodaju da je njihovo nezadovoljstvo dublje od trenutnih planova.

Predsednica udruženja mladih poljoprivrednika Tereza ​​Šmit rekla je na protestu da "danas ne stoje samo zbog smanjenja poreskih olakšica na dizel za poljoprivrednike, već zato što su "poslednjih godina i decenija, beskonačno pobeđivani, uz sve više zahteva, strožih pravila i ograničenja", prenosi Asošiejted pres.

Predsednik Sindikata poljoprivrednika Joakim Rukvid rekao je da Nemačka "nema budućnost bez stabilnosti na selu i bez poljoprivrede" i dodao da su zato "spremni da izađu na ulice".

On je zahvalio ministru finansija Kristijanu Lindneru, koji je stajao pored njega na bini, što je prisustvovao protestu.

Lindner, koga su mnogi demonstranti dočekali zvižducima i povicima "Gubi se", priznao je da je prvobitni predlog vlade "bio preteran i prebrz" i rekao da su protesti legitimni.

Vladajuće stranke nisu saglasne oko toga kako najbolje ispuniti zahteve poljoprivrednika. Ministar poljoprivrede Džem Ozdemir, iz stranke Zeleni, predložio je finansijske nagrade za humano stočarstvo, neke socijaldemokrate žele da ponude više cene proizvoda, dok Lindnerovi liberali žele da smanje administrativne troškove.

Plan smanjenja poreskih olakšica proizašao je iz potrebe da se popuni velika rupa u budžetu za 2024. godinu.

 

, koja je postala poznata po čestim svađama i dugotrajnim prepirkama oko odluka koje su ponekad loše obrazložene jasvnosti.

Ankete pokazuju da su poremećaji u saobraćaju izazvani prošleonedeljnim protestima i štrajkovima železničara oslabili vladajuće stranke i da su doprineli jačanju krajnje desne stranke Alternativa za Nemačku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve