Svet
28.06.2022. 13:25
Beta

SAD

Povratak lidera Kjuanona

kjuanon
Izvor: Shutterstock

Mračna figura koja stoji iza Kjuanon teorija zavera, koje su prošle godine podstakle nemire u Vašingtonu i upad u Kongres SAD, oglasila se na internetu prvi put posle više od godinu dana.

Novi postovi povezani s inspiratorom teorija zavera o kabali pedofila satanista koji upravljaju seks trafikingom dece podstakli su spekulacije o vremenu povratka koje se poklopilo s presudom Vrhovnog suda SAD o abortusu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Osoba poznata na internet forumima kao Kju (Q), koja je inspirisala Kjuanon teorije zavere, oglasila se prvi put posle više od 18 meseci u petak, 24. juna, posle presude Vrhovnog suda SAD kojom je ukinuta ustavna garancija prava na abortus, ističe Njuzvik.

Neko ko ima pristup šifri za nalog povezan s Kjuom objavio je nekoliko postova na forumu 8kun, gde je Kju objavio poslednju poruku u decembru 2020.

"Hoćemo li još jednu igru?", navedeno je u prvom postu koji je potpisao Kju, posle čega je usledila podjednako kriptična poruka, "Da li ste spremni da ponovo služite svojoj zemlji? Setite se svoje zakletve".

Na pitanje jednog korisnika zašto je napravljena velika pauza u postovima, Kju je odgovorio: "Moralo je da bude ovako".

Poruke su napisane u istom formatu kao i hiljade ranijih Kjuovih postova poznatih kao "Kju drops" koji su inspirisali pokret Kjuanon naklonjen prethodnom američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Postovima 25. juna vratila se mračna figura koja stoji iza Kjuanon teorija zavera o globalnom lancu trgovine decom i koji je bio pokretačka snaga pobune na Kapitol Hilu 6. januara 2021, ukazuje Tajms.

Pokret Kjuanon počeo je krajem 2017. anonimnim objavama na desničarskim internet forumima, gde je brzo privukao pažnju velikog broja Trampovih pristalica.

Postovi na forumima bili su koncentrisani oko poziva da se s vlasti zbaci navodna elitna "kabala" kanibalističkih trgovaca ljudima.

Pristalice te teorije zavere verovale su da je Kju imao ulogu u Trampovoj administraciji ili vojsci i da je radio s Trampom na krivičnom gonjenju ljudi koji zlostavljaju decu, ali i članova Demokratske partije, ukazuje Tajms, navodeći da se čini da je pokret kulminirao neredima 6. januara prošle godine.

Mnogi od izgrednika koji su upali u zgradu američkog Kongresa nosili su zastave i majice Kjuanona ili su držali natpise na kojima je pisalo "Kju me je poslao".

Kju je prestao da se oglašava na forumima ubrzo posle Trampovog poraza na predsedničkim izborima 2020, dok je, kako piše londonski list, polaganje predsedničke zakletve Džoa Bajdena u velikoj meri diskreditovalo mnoga Kjuova predviđanja, od kojih je većina govorila o vojnim sudovima i javnim pogubljenjima demokrata.

Prema jednoj anketi iz prošle godine "15 odsto Amerikanaca" slaže s Kjuovim navodima da "vladu, medije i finansijski svet u SAD kontroliše grupa pedofila satanista koji vode globalnu operaciju dečjeg seks trafikinga". Anketa je pokazala i da se oko 20 odsto Amerikanaca slaže s Kjuom da "uskoro dolazi oluja koja će zbrisati elite na vlasti i vratiti legitimne vođe".

Nove objave koje je potpisao Kju iznenadile su istraživače dezinformacija i nagovestile zlokobni povratak ličnosti čije su teorije zavere o imaginarnom lancu elitnog seks trafikinga obezbedile podršku Trampu, piše Njujork tajms.

Objava prvih Kjuovih postova posle više od godinu dana ćutanja, zapalila je internet forume i Telegram kanale posvećene Kjuanonu, dok su sledbenici pokreta spekulisali o značenju povratka.

Posle Bajdenovog polaganja zakletve, kada je delovalo da se nijedno od Kjuovih najfantastičnijih i najjezivijih predviđanja o javnim pogubljenjima neće ostvariti, Kjuanaon zajednica se utišala, ali se činilo da se prošle nedelje ponovo uskomešala s nizom presuda Vrhovnog suda, koje su kulminirale odlukom kojom je okončano ustavno pravo na abortus.

Za sledbenike Kjuanon, dodaje Njujork tajms, odluka o abortusu je nagovestila preokret koji bi mogao da dovede do ostvarivanja Kjuovih predviđanja.

Povratak Kjua dogodio se i u važnom trenutku za jednu od vodećih ličnosti Kjuanona – Rona Votkinsa, tridesetogodišnjeg kompjuterskog programera i bivšeg administratora foruma 8kun za koga se veruje da stoji iza Kjua, ukazuje list, navodeći da je dokumentarac televizije HBO povezao Votkinsa s Kjuovim nalogom, dok su dve forenzičke analize pokazale empirijske sličnosti u njihovim stilovima pisanja.

Votkins, koji negira povezanost s Kjuom, trenutno je u kampanji za izbore za Kongres SAD u Arizoni, ali se očekuje da da će on izgubiti na stranačkim izborima Republikanske partije za kandidata za novembarske izbore pošto je prikupio malo novca i imao loš nastup na debati.

Daniela Peterka-Benton, vanredna profesorka na Montkler državnom univerzitetu koja je proučavala Kjuanon, upozorila je da u Kjuov povratak ne treba učitavati previše, sugerišući da je cilj te osobe jednostavno da "vidi kako svet gori".

"Mislim da ta osoba nema plan", rekla je ona, ukazavši: "Ali mislim da zaista uživa što ima toliku moć".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U SAD proširenje prava na nošenje oružja, ipak
oružje, meci, pištolji

Sporni zakon

24.06.2022. 10:22

U SAD proširenje prava na nošenje oružja, ipak

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je proglasio da Ustav štiti pravo pojedinca da nosi pištolj u javnosti radi samoodbrane, dajući značajnu pobedu zagovornicima prava na oružje u zemlji koja je duboko podeljena oko toga kako rešiti problem oružanog nasilja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve