Svet
21.08.2021. 10:27
Tanjug

Ne obećava ništa dobro

Požari ne prestaju da "besne" u Kaliforniji

Požar u Kaliforniji
Izvor: EPA / JOHN G. MABANGLO

Dim od šumskih požara u Kaliforniji gušio je ljude na istočnoj obali SAD, vatrena stihija je zbrisala jedan grad iz doba zlatne groznice, a pepeo pokriva područje veličine države Rod Ajlend.

Slike kuća i planina zahvaćenih plamenom pretvorile su Kaliforniju, koju nazivaju Zlatna država, u ugljenisani, crni pejzaž, prenosi AP.

U ovom trenutku premašena je površina teritorije koja je prošle godine stradala u požarima, ovogodišnji postavljaju novi, crni rekord, a tek dolazi sezona praćena jakim vetrovima koji bi mogli dodatno da pogoduju širenju vatre.

Požar u Kaliforniji
Izvor: EPA / JOHN G. MABANGLO

"Nije ni kraj avgusta, a veličina i rasprostranjenost požara ovoga leta ne obećavaju ništa dobro u narednim mesecima. Zaključci o obrascima požara u poslednje dve decenije na Zapadu (SAD) duboko su uznemirujući i zabrinjavajući: vrelije, veće, razornije", upozorio je Bil Divirel, profesor istorije na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Više od desetak velikih požara pustoši nisko rastinje, šikare i šume u sušnoj Kaliforniji koja i ove godine strada od posledica klimatskih promena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Požar u Umci: Na terenu devet vozila, 22 vatrogasca
dim, požar, vatra

Gori fabrika kartona

19.08.2021. 15:12

Požar u Umci: Na terenu devet vozila, 22 vatrogasca

Generalni direktor fabrike kartona u Umci Miloš Ljušić potvrdio je agenciji Tanjug da je požar koji je izbio oko 13 časova lokalizovan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve