Svet
03.10.2023. 08:56
Beta

Razlog - sankcije

Predsednik Meksika: 10.000 migranata dnevno ide ka Americi

zid, meksiko
Izvor: Shutterstock

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador ocenio je da oko 10.000 migranata dnevno hita ka južnoj američkoj granici - zbog ekonomskih sankcija koje su SAD uvele zemljama kao što su Kuba i Venecuela.

Lopez Obrador je izjavio da je broj migranata koji stižu do granice Meksika sa Sjedinjenim Državama delom posledica toga što je samo prošle sedmice oko 6.000 migranata dnevno prelazilo u njegovu zemlju iz Gvatemale.

Prema njegovim rečima, mnogi od tih migranata putuju kroz Centralnu Ameriku rutom kroz Darijenski prolaz između Paname i Kolumbije koji je pokriven džunglom i prepun je opasnosti.

Čini se da Lopez Obrador koristi istu retoriku kao predsednik Kolumbije Gustav Petro koji za situaciju sa migrantima krivi američke sankcije protiv Venecuele i Kube.

Građani ovih zemalja čine veliki deo migrantskog toka.

Stručnjaci pak kažu da su krivci za emigriranje u velikoj meri - loša ekonomija i politička represija.

Sjedinjene Države su sankcionisale Kubu i Venecuelu zbog, kako kažu, njihovog suzbijanja demokratije.

Lopez Obrador je sugerisao da su sankcije posledica ideoloških razlika, a ne nepoštovanja ljudskih prava, i rekao da su "sankcije i blokade neodržive".

Petrova vlada je na udaru kritika jer čini premalo da zaustavi krijumčarenje migranata kroz Kolumbiju koje je poprimilo razmere industrije.

Administracija Lopeza Obradora pak čini premalo da spreči migrante da uskaču u teretne vozove koji idu ka granici sa SAD. I to je trajalo do prošlog meseca kad je najveća železnička kompanija u Meksiku zaustavila neke vozove, navodeći bezbednosne rizike.

Lopez Obrador je danas takođe kritikovao američku pomoć Ukrajini i rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da potroše deo novca koji se šalje Ukrajini na ekonomski razvoj u Latinskoj Americi. Pozvao je SAD da "uklone blokade i prestanu da maltretiraju nezavisne i slobodne zemlje."

Prema njegovim rečima, trebalo bi da postoji "integrisani plan za saradnju kako Venecuelanci, Kubanci, Nikaragvanci i Ekvadorci, Gvatemalci i stanovnici Hondurasa ne bi bili primorani da emigriraju".

Poslednjih nedelja došlo je do porasta broja venecuelanskih migranata koji se kreću kroz Meksiko u pokušaju da stignu do granice sa SAD.

Meksiko je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali je usvojio politiku neutralnosti i odbio da učestvuje u sankcijama.

Ta zemlja nastavlja da od Rusije i Kube kupuje vakcine protiv COVID-a iz 2020. godine koje su važile za prve, sada prevaziđene varijante virusa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Meksiku odgovaraju nove imigracione mere SAD
1

Lepe vesti za njih

06.01.2023. 12:18

Meksiku odgovaraju nove imigracione mere SAD

Meksičke vlasti pozdravile su nove američke mere o migraciji prema kojima će svakog meseca biti omogućen ulazak u SAD za 30.000 ljudi sa Kube, Haitija, Nikaragve i Venecuele.
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve