Svet
21.06.2022. 11:20
Beta / AFP

Lep gest

Prodao Nobleovu nagradu da bi pomogao deci Ukrajine

Nobel Peace Prize Auction
Izvor: Beta / AP / Eduardo Munoz Alvarez

Ruski dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, glavni urednik nezavisnog lista "Novaja Gazeta", prodao je svoju medalju na aukciji za 103,5 miliona dolara, a iznos je namenjen deci raseljenoj u ukrajinskom sukobu.

Iznos prodaje medalje u Njujorku, koju je kupio anonimni ponuđač preko telefona, će biti dat Unicefovom programu posvećenom ukrajinskoj deci raseljenoj u ratu, navela je aukcijska kuća "Heritejdž oukšens" (Heritage Auctions) koja je vodila prodaju.

Kada je konačna ponuda stigla, uvećana za desetine miliona dolara u odnosu na prethodnu, prisutni u sali su bili zaprepašćeni, uključujući i samog Muratova.

"Ja sam kao vi kada je o ovome reč", rekao je on za Frans pres posle prodaje.

Nobel Peace Prize Auction
Izvor: Beta / AP / Eduardo Munoz Alvarez

Govoreći o svom izboru Unicefa da raspolaže dobijenim sredstvima on je rekao: "Neophodno je za nas da organizacija koja će upravljati sredstvima ne pripada ni jednoj vladi. Može da radi iznad vlada, za nju nema granica", rekao je Muratov.

Muratov je sa filipinskom novinarkom Marijom Resom dobio prestižnu Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, a Nobelov komitet je naveo da im odaje počast zbog "njihovih napora namenjenih očuvanju slobode izražavanja".

Muratov je glavni urednik jednog od vodećih ruskih nezavisnih listova "Novaja gazeta". List je krajem marta preneo da prekida objavljivanje onlajn i u papiru u Rusiji do kraja intervencije u Ukrajini u vreme kada je Kremlj zaoštrio politiku prema kritički nastrojenim glasovima.

Muratov je bio deo grupe novinara koji su osnovali "Novaju Gazetu" 1993. godine posle raspada Sovjetskog Saveza. Pre suspenzije svojih operacija list je bio poslednji koji je izrazio kritike prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Novaja Gazeta poznata je po svojim istragama o korupciji i napade na ljudska prava u Čeleniji.

To angažovanje koštalo je života šest saradnika lista od 1990-ih, među kojima i čuvenu novinarku Anu Politkovsku, ubijenu 2006. godine. Dmitrij Muratov je posvetio svoju Nobelovu nagradu sećanju na njih.

Nobel Peace Prize Auction
Izvor: Beta / AP / Eduardo Munoz Alvarez

U videu koji je objavila aukcijska kuća Heritejdž novinar je rekao da dobijanje Nobelove nagrade daje dobitniku šansu da se čuje.

"Najvažnija poruka je da ljudi shvate da se događa sukob i da treba da pomognemo ljudima koji najviše pate," dodao je on posebno ističući "decu u izbegličkim porodicama".

Početkom aprila Muratova je u vozu u Rusiji napala nepoznata osoba i polila ga mešavinom crvene masne boje i acetona, što mu je izazvalo opekotine očiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Humanitarna katastrofa u Etiopiji: Deca umiru od gladi
Pictures of the Week Europe and Africa Photo Gallery

Tigraj

21.04.2022. 09:52

Humanitarna katastrofa u Etiopiji: Deca umiru od gladi

U Tigraju, regionu Etiopije pobunjenom od pre godnu i po, gde je sada "neograničeno humanitarno primirje", 1.900 dece mlađe od pet godina je umrlo zbog neuhranjenosti, navodi se u studiji zvaničnika tamošnjeg zdravstva.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve