Svet
12.02.2024. 20:39
Beta

EU odobrila

Profit od zamrznute ruske imovine biće iskorišćen za Ukrajinu

ukrajina, vojnik, ukrajinski vojnik
Izvor: Shutterstock

Savet Evropske unije odobrio je rezoluciju koja omogućava da se profit od zamrznute ruske imovine kao posledica restriktivnih mera EU iskoristi za Ukrajinu.

"Savet je danas usvojio odluku i uredbu kojom se pojašnjavaju obaveze Centralnih registrara hartija od vrednosti (CSD) koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su imobilisane kao posledica restriktivnih mera EU", piše u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

EU je, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima nakon početka ruskog rata u Ukrajini, odlučila da zabrani sve transakcije vezane za upravljanje rezervama, kao i imovinom CBR. Kao rezultat te zabrane, relevantna imovina koju drže finansijske institucije u zemljama članicama EU je "imobilisana".

"Centralni registri koji poseduju više od milion evra sredstava CBR-a moraju odvojeno da obračunavaju vanredne gotovinske bilanse koji se akumuliraju koje se akumuliraju usled restriktivnih mera EU i da takođe moraju odvojeno držati odgovarajuće prihode", navodi saopštenje.

Centralnim registrima biti zabranjeno da raspolažu nastalom neto dobiti a svaki centralni depozitar može da zahteva od svog nadzornog organa da odobri oslobađanje udela te neto dobiti u cilju usaglašavanja sa statutarnim kapitalom i rizikom.

"Ova odluka otvara put Savetu da odluči o mogućem utvrđivanju finansijskog doprinosa budžetu EU prikupljenog od ovih neto dobiti za podršku Ukrajini i njenom oporavku i rekonstrukciji u kasnijoj fazi. Ovaj finansijski doprinos može da bude kanalisan kroz budžet EU u pomoć za Ukrajinu o kojoj su Savet i Evropski parlament postigli privremeni sporazum 6. februara 2024", navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve