Svet
20.11.2017. 15:30
R.E./Index.hr

PROPALI PREGOVORI LIBERALA SA ANGELOM MERKEL: Nemačku potresa najveća kriza od Drugog svetskog rata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Četiri nedelje su četiri stranke pregovarale o programskoj bazi za svoju buduću vladu i većina je posmatrača bila uverena da će se, uprkos velikim razlikama ne samo u političkim stavovima, nego i u životnom stilu, stranke ipak nekako dogovoriti i formirati tzv. Jamajka koaliciju. Garancija uspeha trebala je biti i sama Merkel, iskusna političarka koja je u svojoj dugoj karijeri vodila mnoge teške pregovore, i za nju propast pregovora je i najveći udarac. Na svetskoj sceni najmoćnija žena nije uspela okupiti oko sebe vladajuću koaliciju u Nemačkoj

Bolje ne vladati nego vladati pogrešno, sa ovom rečenicom sinoć oko ponoći  predsednik nemačkih liberala (FDP) Kristian Lindner objavio kako njegova stranka istupa iz koalicionih pregovora o formiranju nove nemačke vlade s CDU-om, CSU-om i zelenima.  Još važnije, pitanje je što će biti s Nemačkom, najmoćnijom članicom Evropske unije, koja je sinoć ušla u nesvakidašnju političku krizu, kakva nije zabeležena od Drugog svetskog rata.

Nakon izbora za Bundestag u septembru i najave do nogu potučenih socijaldemokrata da odlaze u opoziciju, bilo je jasno kako je koalicija CDU/CSU, liberala i zelenih matematički jedina opcija za stvaranje većine u parlamentu i vlade kojoj bi četvrti put zaredom na čelu bila kancelarka Angela Merkel.

Četiri nedelje su četiri stranke pregovarale o programskoj bazi za svoju buduću vladu i većina je posmatrača bila uverena da će se, uprkos velikim razlikama ne samo u političkim stavovima, nego i u životnom stilu, stranke ipak nekako dogovoriti i formirati tzv. Jamajka koaliciju (nazvanu tako po bojama stranaka, koje su ujedno i boje zastave Jamajke). Garancija uspeha trebala je biti i sama Merkel, iskusna političarka koja je u svojoj dugoj karijeri vodila mnoge teške pregovore, i za nju propast pregovora je i najveći udarac. Na svetskoj sceni najmoćnija žena nije uspela okupiti oko sebe vladajuću koaliciju u Nemačkoj.

ANALIZA, MILORADOVIĆ: Kancelarka u nokdaunu

Stranke koje bi trebale zajedno vladati dubinski se ne podnose

Formalno su najveće prepreke su bile oko energetske i izbegličke politike  i suprotnih stavova bavarskog CSU-a i zelenih, ali u protekle četiri nedelje postalo je jasno da među budućim liderima nove vladajuće koalicije nema dovoljno ličnog poverenja. Zeleni i FDP se već decenijama otvoreno ne podnose, CSU i zeleni takođe, a svemu nisu pomogla ni previranja unutar CSU-a u kome dobar deo stranke želi sa njenog čela skinuti aktualnog predsednika Horsta Seehofera zbog lošeg izbornog rezultata i zameniti ga mlađim Markusom Söderom, bavarskim ministrom finansija.

Sada sledi faza u kojoj će ključnu ulogu imati nemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, inače nekadašnji kancelarski kandidat SPD-a. Ako njegova bivša stranka ostane pri svom stavu da ne želi u novu veliku koaliciju s demohršćanima, Merkel ostaje opcija da pokuša voditi manjinsku vladu, što zasad niko ne smatra realnom opcijom.

Merkel je trenutno u poziciji vršioca kancelarske dužnosti, pa je za raspuštanje Bundestaga i nove izbore potrebno da prvo predsednik Nemačke predloži kancelarskog kandidata, odnosno kandidatkinju, koga se u prva dva pokušaja treba izabrati natpolovičnom većinom zastupnika u Bundestagu. Ako to ne uspe, u trećem je pokušaju dovoljna i relativna većina, čime bi Nemačka dobila kancelarku i manjinsku vladu. Tada predsjednik Steinmeier ima ustavnu mogućnost raspustiti Bundestag i sazvati nove izbore, a tada i Merkel kao formalno opet kancelarka ima mogućnost zatražiti glasanje o poverenju, u kome ne bi dobila natpolovičnu većinu i koje bi takođe otvorilo put k novim izborima.

IZBORI U NEMAČKOJ: Raspad crno-crvene koalicije ruši Angelu Merkel?

Novi izbori nisu tragedija, ali je pitanje što će biti s Merkel

Ipak, nema sumnje da je Angela Merkel u ovom trenutku najveća gubitnicima ovakvog razvoja događaja jer od nje su svi očekivali da će znati oko sebe okupiti novu koaliciju. Bit će zanimljivo hoće li se u sledećim danima unutar CDU-a moći čuti glasovi koji traže njenu smenu, kao što je već unutar CSU-a s oslabljenim Seehoferom. Nije isključeno da je propast koalicionih pregovora početak političkog kraja Angele Merkel, što za budućnost nemačke demokratije uopšt ne mora biti loša stvar. Naime, Merkel je nakon nedavne kampanje u kojoj je njen CDU spao na 32 posto glasova izjavila kako ne može prepoznati što su mogli učiniti drukčije. Nakon takve izjave nejasno je kakvu bi drugačiju kampanju isti ljudi mogli voditi pred nove parlamentarne izbore, a da pritom ne izgube verodostojnost pred biračima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve