Svet
24.05.2021. 09:00
Tanjug

Grčka

Protest zbog zakona o sterilizaciji pasa i mačaka

psi, pas
Izvor: Shutterstock

Grčki veterinari i uzgajivači negoduju zbog predloženog zakona kojim se želi da se sterilizacija životinja učini obaveznom.

Zemlja ima jednu od najvećih populacija mačaka i pasa lutalica na svetu, a taj problem je postao još veći tokom produžene dužničke krize u zemlji, preneo je "Gardijan".

Aktivisti za zaštitu životinja procenjuju da samo Atina ima čak dva miliona uličnih mačaka i pasa. Odluke o lutalicama donose opštinske vlasti. U toku je javna rasprava o predloženom zakonu, glasanje bi trebalo da bude održano u junu, a veterinari su već štrajkovali prošle nedelje.

"Studije u SAD i Australiji dokazale su da obavezna sterilizacija jednostavno ne funkcioniše", rekao je Manos Vorisis, koji vodi jeftinu kliniku za sterilizaciju na egejskom ostrvu Siros.

Uzgajivači kažu da bi zakon, čiji je cilj izričito rešavanje problema lutalica, mogao dovesti do kraja pasmina koje postoje u Grčkoj od davnina.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis nedavno je udomio štene Kikirikija, u nadi da će istaknuti to pitanje, kao i predsednik Kipra Nikos Anastasiades pre njega.

Poput Kipra, Grčka ima moćan lovački lobi koji se često okrivljuje za nehuman tretman pasa koji se više ne smatraju korisnim.

U obe zemlje su priče o okrutnosti prema životinjama uobičajene.(Kraj) ir/dar

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci
Shutterstock

Pitali smo veterinara

03.05.2021. 08:00

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci

Da li i kako životinje mogu da dobiju koronu, koji su prvi simptomi, kako izgleda lečenje i da li one prenose COVID 19 nama ili mi njima – pitali smo stručnjaka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve