Svet
30.04.2022. 14:05
Beta-AP

Fronteks

Prvi čovek agencije za kontrolu granica podneo ostavku

Fronteks, 30. 4. 2022.
Izvor: PAP / Marcin Obara

Šef evropske agencije za kontrolu granica Fronteks, Francuz Fabris Leđeri podneo je ostavku koja stupa odmah na snagu, saopštila je Evropska komisija. 

Taj potez usledio je posle medijskih navoda da je agencija Fronteks bila uključena u ilegalno vraćanje migranata  koji su pokušavali da stignu do EU.

Prisilno potiskivanje migranata od granice pre nego što mogu da stignu do zemlje i traže azil smatra se kršenjem međunarodnih ugovora o zaštiti izbeglica, prema kojima ljude ne treba proterivati ili vraćati u zemlju gde bi njihov život i bezbednost mogli da budu ugroženi zbog njihove rase, vere, nacionalnosti ili pripadnosti društvenoj ili političkoj grupi.

Evropska komisija saopštila je da "prima k znanju" ostavku izvršnog direktora Fronteksa Fabrisa Leđerija posle jednog dana spekulacija o njegovoj sudbini. 

Objava je data posle sastanka uprave Fronteksa o tome da li da prihvati njegovu ostavku. 

Leđeri, koji je bio pod sve većim pritiskom da ode, ponudio je ostavku dan pošto je medijska istraga ove nedelje nagovestila da je u bazi podataka Fronteksa ilegalno potiskivanje migranata u Egejskom moru beleženo kao incident "sprečavanja polazaka". Leđeri je ranije negirao da je radio bilo šta nelegalno.

Prošle godine je Služba EU za suzbijanje prevara (OLAF) otvorila istragu o Fronteksu zbog navoda o uznemiravanju, lošem ophođenju i potiskivanju migranata.

Leđeri je bio na čelu Fronteksa od 2015. godine kada je više od milion ljudi, od kojih su mnogi bili izbeglice koje su bežale od rata u Siriji, ušlo u Uniju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Državna pomoć našim vozačima kamiona izbeglim iz Ukrajine
Kampioni

Tomislav Momirović

21.04.2022. 15:21

Državna pomoć našim vozačima kamiona izbeglim iz Ukrajine

Vozači kamiona iz Srbije koji su zbog oružanih sukoba bili zarobljeni u Ukrajini i izgubili to transportno sredstvo dobiće od države finansijsku pomoć u iznosu od dva miliona dinara po kamionu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve