Svet
13.05.2022. 14:23
Beta

Rat u Ukrajini

Prvo suđenje za ratne zločine u Ukrajini

sud
Izvor: Shutterstock

Ruski vojnik optužen za ratne zločine pojavio se danas pred ukrajinskim sudom, što je početak prvog suđenja za ratne zločine počinjene tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Optužen je dvadesetjednogodišnji poručnik Vadim Šišimarin, kojem prema ukrajinskom zakonu o pravilima i običajima ratovanja za ubistvo nenaoružanog civila preti doživotna zatvorska kazna. Šišimarinu se na teret stavlja da je tokom povlačenja u selu Čupahivka istočno od Kijeva ubio šezdesetdvogodišnjeg Ukrajinca.

Služba za bezbednost Ukrajine (SBU) objavila je 4. maja kratki snimak Šišimarina na kojem on kratko opisuje kako je pucao na ubijenog Ukrajinca. SBU snimak naziva "jednim od prvih priznanja" zločina ruskih snaga.

Šišimarin je rekao da mu je naređeno da puca, što je i učinio, nakon čega je grupa vojnika u kojoj je bio nastavila dalje.

Kabinet državne tužiteljke Irine Venediktove saopštio je da je u toku istraga više od 10 700 mogućih ratnih zločina u kojima su ubijene, mučene i zlostavljane možda čak i hiljade Ukrajinaca. Osumnjičeno je više od 600 ruskih vojnika i državnih zvaničnika.

O slučaju Šišimarina, tužiteljka je rekla da mu je naređeno da ubije Ukrajinca, da ukrajinskim vlastima ne prijavi Šišimarinovu grupu. Ona nije navela ko je izdao naređenje.

Pitanje ratnih zločina pokrenuto je prošlog meseca nakon što su se ruski vojnici povukli iz okoline Kijeva, kada su otkrivena tela ubijenih civila na ulicama i masovne grobnice u gradovima poput Buče.

Volodimir Javorski, koordinator Centra za građanske slobode, jedne od najvećih organizacija za zaštitu ljudskih prava u Ukrajini, rekao je da će organizacija pratiti suđenja ruskim vojnicima, kako bi njihova prava bila zaštićena. On je rekao da očuvanje neutralnosti sudskih procesa u toku rata može biti teško.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski: "Ovo je genocid"
Zelenski, 5. 4. 2022.

Rat u Ukrajini

04.04.2022. 08:26

Zelenski: "Ovo je genocid"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je počinila genocid u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve