Svet
29.09.2023. 16:30
Beta

Rat u Ukrajini

Putin ima zahtev za bivšeg poručnika Vagnera

vagner grupa
Izvor: Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin je zatražio od bivšeg poručnika paravojnih formacija Vagner, Andreja Troševa, da formira dobrovoljce za borbe u Ukrajini.

 

"Na prošlom sastanku smo razgovarali o tome da ćete biti uključeni u obuku dobrovoljačkih jedinica sposobnih za izvršavanje različitih borbenih zadataka, naravno uglavnom u zoni 'specijalne vojne operacije'", u Ukrajini, rekao je Putin Troševu, saopštio je Kremlj.

Putin je ocenio da Trošev ima ima iskustvo za misiju, tri meseca nakon neuspelog pokušaja pobune paravojne grupe u Rusiji.

Trošev je bio blizak saradnik Jevgenija Prigožina koji je poginuo u padu aviona u avgustu i koji je, kako navodi Frans pres, nakon pobune bio u nemilosti kod Putina.

"Znate koja se pitanja moraju unapred rešiti kako bi se borbene aktivnosti odvijale na najbolji mogući način i sa najvećim mogućim uspehom", rekao je ruski predsednik Troševu.

Paravojna grupa koja je igrala ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, pokušala je krajem juna da smeni rusko vojno rukovodstvo brzom pobunom. Prigožin je tada rekao je da pobuna nije imala za cilj da smeni vlast, već je bila uperena protiv Generalštaba ruske vojske, koju je optužila za nekompetentnost u sukobu u Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Britanija će zabraniti Vagner: "To je teroristička organizacija"
vagner grupa

Oštro

06.09.2023. 13:05

Britanija će zabraniti Vagner: "To je teroristička organizacija"

Velika Britanija će proglasiti rusku plaćeničku grupu Vagner zabranjenom terorističkom organizacijom, jer ona "ostaje pretnja globalnoj bezbednosti čak" i nakon pogibije lidera Jevgenija Prigožina.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve