Svet
20.02.2024. 23:07
Beta

"Nagrada za mučenje"

Putin unapredio visokog službenika zatvora u kojem je umro Navaljani

zatvor
Izvor: Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin unapredio je visokog službenika zatvora u kome je pre nekoliko dana umro ruski opozicinar, Aleksej Navaljni.

Zamenik šefa zatvorske službe FSIN Valerij Bojarinev unapređen je u general-pukovnika ministarstva unutrašnjih poslova, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Direktor Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Aleksej Navaljni, objavio je na Telegramu da je Bojarinev lično odgovoran za mučenje Navaljnog u zatvoru.

"To se mora shvatiti kao Putinova otvorena nagrada za mučenje", ocenio je Ivan Ždanov oko unapređenja Bojarineva.

U julu 2023. na sudskom ročištu doznalo se da je Bojarinev naredio da se Navaljnom ograniči kupovina hrane i dnevnih potrepština.

Zatvorenici obično mogu svojim novcem kupovati šta im treba u prodavnici pri zatvoru.

Prema navodima Ždanova, novoimenovani general-pukovnik odgovoran je i za druga zlostavljanja kritičara Kremlja.

Za unapređenje se doznalo u ponedeljak kada je predsednički ukaz objavljen u pravnoj bazi podataka. Uz njega, još trojica zvaničnika za sprovođenje zakona unapređeni su u čin generala.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je da su ta unarpeđenja povezana sa smrti Navaljnog, ocenjujući da je reč o normalnoj proceduri.

Aleksej Navaljni (47) je preminuo u petak u sibirskom zatvoru gde je služio kaznu od 19 godina zatvora. Srušio se tokom šetnje dvorištem i umro uprkos pokušajima da ga ožive, a porodica je za smrt okrivila direktno Putina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve