Svet
29.01.2020. 13:24
Tanjug

"REALAN PUT KA TRAJNOM MIRU" Netanijahu: Trampov plan izuzetan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je mirovni plan američkog predsednika Donalda Trampa kao "izuzetan" i da predstavlja "realan put ka trajnom miru".

"Ovo je istorijski dan. I danas ste iscrtali svetlu budućnost, sjajnu budućnost za Izraelce, Palestince i region", rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare pored Trampa u Vašingtonu a njegov plan uporedio sa odlukom bivšeg predsednika SAD Harija Trumana 1948. godine da prizna izraelsku državu.

"Danas ste postali prvi svetski lider koji je priznao izraelski suverenitet nad područjima u Judeji i Samariji koja su ključna za našu bezbednost i za naše nasleđe", rekao je Netanijahu koristeći biblijska imena za Zapadnu obalu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Susan Walsh

Trampov plan predviđa stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, ali se od Palestinaca zahteva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što je opstanak jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Netanijahu je podsetio da SAD priznaju Jerusalim kao nedeljivu prestonicu Izraela i objasnio da plan predviđa da palestinska prestonica bude locirana u naselju Abu Dis na obodu Jerusalima, prenosi Rojters.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve