Svet
07.06.2021. 09:59
Tanjug

U poslednjih 10 godina

Rekordan rast kineskog uvoza u maju

Kina ekonomija
Izvor: Shutterstock

Vrednost kineskog uvoza je u maju skočila po najvišoj stopi u poslednjih 10 godina zbog rasta cena sirovina i druge robe, dok je izvoz izneverio očekivanja zbog poremećaja brodskog transporta izazvanog izbijanjem Covida-19 u glavnim lukama na jugu zemlje.

Izvoz je u dolarskom iznosu porastao u maju za 27,9 posto na godišnjem nivou, usporivši u odnosu rast u aprilu od 32,3 procenta, prenosi Rojters.

Istovremeno, uvoz je skočio za 51,1 odsto međugodišnje, što je najbrži rast od januara 2011, nadmašivši aprisku stopu rasta od 43,1 posto.

Spoljnotrgovinski suficit Kine u maju je iznosio 45,53 milijarde dolara naspram 42,86 milijardi dolara viška u aprilu.

Kineski izvoznici se suočavaju s problemima rasta cena sirovina i transporta, uskim grlima u logistici i jačanjem juana, što umanjuje njihovu trgovinsku konkurentnost, navodi britanska agencija.

Ipak, brz oporavak tržišne potražnje u razvijenim zemljama i poremećaji izazvani kovidom u drugim zemljama proizvođačima verovatno će dovesti do jačanja kineskog izvoza u narednim kvartalima, kažu analitičari.

Cene robe poput uglja, čelika, rude gvožđa i bakra porasle su ove godine vođene jačanjem tražnje nakon ublažavanja mera lokdauna u mnogim zemljama i obilnom globalnom likvidnošću.

Juan je proteklih nedelja aprecirao na skoro trogodišnji maksimum prema dolaru, što bi moglo dodatno da pogura cene kineskih proizvoda naviše i optereti američke potrošače.

Administracija predsednika SAD DŽoa Bajdena sprovodi reviziju američko-kineske trgovinske politike uoči isteka "Faze 1" trgovinskog sporazuma iz Trampove ere krajem 2021. godine, kojim se Kina obavezala na veću kupovinu američke poljoprivredne robe i industrijskih proizvoda.

Otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021, Kina je pojačala komunikaciju sa američkim trgovinskim i ekonomskim čelnicima. Potpredsednik kineske vlade LJu He je prošle nedelje razgovarao sa ministarkom finansija SAD DŽenet Jelen, samo nekoliko dana nakon razgovora sa američkom trgovinskom predstavnicom Ketrin Tai.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve