Svet
02.10.2023. 16:22
Beta

Sjajna odluka

Hitlerovu rodnu kuću pretvaraju u...

1
Izvor: Beta/AP / Kerstin Joensson

Počeli su radovi na pretvaranju kuće u Austriji u kojoj je rođen Adolf Hitler u policijsku stanicu, projekat koji treba da je učini neatraktivnom kao mesto hodočašća za neonaciste.

Odluka o sudbini zgrade u Braunau, gradu na granici Austrije sa Nemačkom, doneta je krajem 2019. godine. Planovi predviđaju policijsku stanicu, okružni policijski štab i filijalu akademije bezbednosti gde će policajci pohađati obuku o ljudskim pravima.

Očekuje se da će se policija početkom 2026. godine.

Dugogodišnji spor o vlasništvu zgrade je konačno rešen 2017. godine kada je najviši austrijski sud presudio da Vlada ima pravo da koristi zgradu nakon što je njen vlasnik odbio da je proda. Odbačen je predlog da bi se ona mogla srušiti.

Zgrada je iznajmljivana od strane Ministarstva unutrašnjih poslova od 1972. godine da bi se sprečila njena zloupotreba i davano je u zakup raznim dobrotvornim organizacijama. Ostala je prazna nakon što se centar za brigu o odraslima sa invaliditetom iselio 2011. godine.

Odlučeno je da će ispred kuće ostati spomen-kamen sa natpisom "Za slobodu i demokratiju. Nikad više fašizam. Milioni mrtvih nas podsećaju".

Austrijska vlada tvrdi da je useljenje policije, kao čuvara građanskih sloboda, najbolji način za upotrebu zgrade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nacistički skandal obeležio Oktoberfest
OKTOBERFEST 2023 EPA 16.09.2023.

Istraga u toku

25.09.2023. 16:12

Nacistički skandal obeležio Oktoberfest

Veliki nacistički skandal trese Nemačku. Tamošnja policija istražuje snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem grupa posetilaca Oktoberfesta peva pesmu "Erika" i nekoliko puta pozdravlja Hitlera.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve