Svet
11.04.2019. 17:08
R.E. / Gardijan/ foto: shutter

ROK ZA BREGZIT ODLOŽEN: Torijevci od Mejove traže ostavku!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijrka Velika Britanije Tereza Mej upravo je u britanskom parlamentu izjavila da je na sinoćnem vanrednom Samitu lidera EU tražila produženja roka za izlazak iz EU do 30. jula, ali da je na kraju postignut kompromis i da je rok produžen do 31. oktobra.

Ona navodi i da je uz produženje roka do 30 jula tražila i uverenje da će, ako Velika Britanija donese sporazum pre toga, odmah otići iz Evropske unije. Međutim, to nije prihvaćeno...
"Razgovori su bili veoma teški i mnoge zemlje su frustrirane zbog zastoja Bregzita, dok su mnogi lideri želeli da se odredi duži rok. Rezultat je na kraju bio kompromis - produženje do 31. oktobra, sa presekom u junu. Međutim, Velika britanija bi mogla otići i ranije i tako izbeći da učestvuje na izborima za Evropski parlament" najavila je Mejova u britanskom parlamentu gde se trenutno vodi oštra rasprava, prenosi Gardijan.

Ona je istovremeno pozvala na jedinstvo i slogu svih britanaskih stranaka, dok su poslanici Torijevaca tražili od premijerke da podnese ostavku.

Podsećamo, čelnici 27 zemalja članica EU dogovorili su na sinoćnem vanrednom samitu da pomere rok za izlazak Velike Britanije sve do 31. oktobra. Predsednik Evropske saveta Donald Task poručio je kratko iza ponoći preko Tvitera da je postignut dogovor o odlaganju i da se uskoro sastaje s britanskom premijerkom Terezom Mej da je upozna s odlukom.

"To znači još šest meseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rešenje", rekao je Task.

Iako Task u svojoj poruci ne spominje datum do kada je odložen Bregzit, prema više diplomatskih izvora, za datum je određen 31. oktobra, zanimljivo na dan kada se obeležava Noć veštica.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Mejova je odmah nakon samita na konferenciji za medije izjavila da ukoliko sada uspeju da postignu dogovor, Britanija može da izađemo do 22. maja.

"Znam da je za mnoge građane veoma frustrirajuće to što sam morala da tražim produžetak roka. Britanija je do sada već trebalo da napusti EU i zaista mi je žao što i dalje nisam uspela da ubedim parlament da odobri sporazum", rekla je Mej na konferenciji za novinare u Briselu, posle vanrednog samita lidera EU.

Ona je dodala da se ne pravi da će biti lako ili da postoji jednostavan način da se reši pat pozicija u parlamentu. "Naša dužnost kao političara je da ispunimo demokratsku odluku donetu referendumom", rekla je Mej.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je dogovor o odlaganju i ocenio da je postignut najbolji mogući kompromis. "Rok postavljen za 31. oktobar nas štiti jer je u pitanju ključni datum, pre uspostavljanja nove Evropske komisije", rekao je Makron posle vanrednog samita lidera EU.

On je dodao da treba "poštovati britanske glasove" koji su za napuštanje Unije, ali i da ne treba "ometati nesmetano funkcionisanje EU".

Šta je sve dogovoreno na vanrednom samitu:

  • Produžetak roka će biti dug samo koliko je potrebno i ne duži od 31. oktobra, radi omogućavanja ratifikacije sporazuma o povlačenju
  • Britanija mora da održi izbore za Evropski parlament, ako to ne uspe napušta EU do 1. juna
  • Evropski savet kaže da ne sme biti novog otvaranja pregovora o sporazumu o povlačenju.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve