Svet
05.08.2022. 17:40
Beta

Rat u Ukrajini

Rusija spremna da razgovara o razmeni zatvorenika

1
Izvor: Beta / AP / Heng Sinith

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna da razgovara sa Vašingtonom o razmeni zatvorenika u kojoj bi bila uključena američka košarkašica Britni Grajner i to putem kanala komunikacija na nivou predsednika.

"Spremni smo da razgovaramo o tom pitanju, ali samo u okviru kanala koji su dogovorili predsednici Putin i Bajden (Joseph Biden)", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Kambodži.

On je rekao da postoji specijalni kanal koji su predsednici dogovorili i da uprkos nekih javnih izjava taj kanal je i dalje poptpuno aktuelan.

"Ako Amerikanci odluče i dalje da učestvuju u javnoj diplomatiji i daju bombastične izjave... to je njihova stvar i čak njihov problem", rekao je Lavrov navodeći da Vašington "ne uspeva" da radi "smireno i profesionalno" na brojnim pitanjima.

Ruski sud je u četvrtak osudio američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora zbog posedovanja droge, što je teška kazna koja otvara put mogućoj razmeni zatvorenika izmedju Moskve i Vašingtona.

Prošle nedelje šef američke diloplomatije Entoni Blinken i njegov kolega Sergej Lavrov imali su prve razgovore od početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Blinken je rekao da se zalagao kod Lavrova da prihvati ponudu Vašingtona za oslobadjanje Britni Grajner i još jednog Amerikanca u zatvoru u Rusiji, Pola Vilana, koji izdržava kaznu od 16 godina zatvora zbog špijunaže.

Više američkih medija javilo je da se radi o razmeni Britni Grajner i Vilana za čuvenog ruskog trgovca oružjem koji je zatvoren u SAD Viktora Buta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta bi Solženjicin danas rekao o ratu u Ukrajini?
Solženjicin 3.8.2022.

Čuveni disident

03.08.2022. 14:59

Šta bi Solženjicin danas rekao o ratu u Ukrajini?

Aleksandar Solženjicin, najpoznatiji kritičar komunističkog režima i političke represije u Sovjetskom savezu, preminuo je na današnji dan 2008. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve