Svet
01.11.2022. 12:10
Beta/AFP

Rat u Ukrajini

Ruski milijarder se odrekao državljanstva: "Mrzim Putinovu Rusiju"

Rusija
Izvor: Shutterstock

Milijarder Oleg Tinkov, osnivač onlajn banke Tinkof, izjavio je da se odrekao ruskog državljanstva zbog sukoba u Ukrajini, koji je žestoko kritikovao.

"Doneo sam odluku da se odreknem ruskog državljanstva. Ne mogu i ne želim da budem povezan sa fašističkom zemljom koja je započela rat sa svojim mirnim susedom i koja svakodnevno ubija nevine ljude", napisao je Tinkov na Instagramu.
 

Milijarder je izrazio nadu da će i drugi istaknuti ruski biznismeni slediti njegov primer, kako bi oslabili "režim predsednika Vladimira Putina i njegovu ekonomiju" i na kraju ga poraziti.

Tinkov je uz poruku postavio i fotografiju potvrde ruskog konzulata kojom se potvrđuje da više nema rusko državljanstvo.

"Mrzim Putinovu Rusiju, ali volim sve Ruse koji su jasno protiv ovog sumanutog rata", dodao je Tinkov.
 

Njegova banka, koja je postigla uspeh, navela je 2020. godine da je treća banka po veličini u Rusiji posle Sberbanke i VTB. Banka je dodala da ima oko 20 miliona klijenata.

Tinkov je  žestoko kritikovao "apsurdnu" rusku ofanzivu u Ukrajini u aprilu, pozivajući Zapad da pomogne da se okonča "masakr".

Milijarder je uhapšen 2020. godine u Londonu na zahtev SAD, koje su ga optužile za utaju poreza. Kasnije je pušten uz kauciju i na lečenju u Londonu od leukemije.

Biznismen je napustio mesto generalnog direktora banke Tinkof 2020. godine, pošto je banka želela da se ogradi od njegovih izjava protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Moskovska berza pala gotovo 12 odsto
Berza, inflacija

Posledica napada

10.10.2022. 15:05

Moskovska berza pala gotovo 12 odsto

Moskovska berza pala je gotovo 12 odsto na otvaranju, u vreme kada je izvršen niz raketnih napada na više ukrajinskih gradova i posle delimičnog razaranja mosta koji povezuje kopneni deo Rusije i pripojeno poluostrvo Krim.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve